Navigatie overslaan
Korhoen / Shutterstock Alle berichten
Korhoen / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

4 vragen over 50 jaar Gooise vogels leren herkennen

Geplaatst op 14 maart 2019

Liefst 50 jaar organiseert Vogelwerkgroep Het Gooi e.o. al een vogelherkenningscursus, een voorjaars- en een najaarscursus. Waarschijnlijk is dat de langstlopende vogelcursus van het land. In 1967 werd deze Vogelwerkgroep opgericht en twee jaar laten begonnen ze met de cursus. 4 vragen over dit succes en de andere activiteiten van de vogelwerkgroep.

Gefeliciteerd met jullie vijftigste editie! Hoe gaan jullie het vieren?

“Met een uitje! Zoals het natuurliefhebbers betaamd, bezoeken we een mooi natuurgebied: de Weerribben of de Markerwadden, en na afloop een etentje. De cursisten krijgen taart bij de eerste cursusavond.”

Vogelherkenningscursus Vogelwerkgroep Het Gooi / Paul van der Poel Vogelherkenningscursus avond / foto: Paul van der Poel Vogelherkenningscursus Vogelwerkgroep Het Gooi / Paul van der Poel

Wat maakt jullie Vogelwerkgroep bijzonder?

“Dat is toch wel de vogelherkenningscursus die waarschijnlijk de langstlopende van het land is. En we hebben behoorlijk veel leden: boven de 800. Daar zitten veel actieve leden tussen. Die storten zich in kleinere groepen/commissies op het vogelleven in onze regio. Zo zijn er werkgroepen gericht op één soort of een soortgroep. Maar we doen ook aan nestkastonderzoek, weidevogelbescherming en ringonderzoek. Een toenemend aantal leden neemt deel aan broedvogelinventarisaties, waardoor steeds meer terreinen geregeld geïnventariseerd kunnen worden.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Niet alleen dat we dat we nu voor de 50e keer die cursus doen, maar ook dat de zaal altijd vol zit. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen na afloop deel nemen aan een andere activiteit van de Vogelwerkgroep. Veel ex-cursisten zijn na een leerproces zelfs in staat broedvogelinventarisaties uit te voeren en menigeen verricht bestuurswerk. We hebben ook al jarenlang deelnemers tot ver buiten onze regio. Dat is een teken dat onze cursus gedegen is en uit reacties van de deelnemers blijkt dat ze het ontspannen lesgeven en de gemoedelijke sfeer bijzonder op prijs stellen.”

Excursie Vogelwerkgroep Het Gooi / Yvette Kusters Excursie vogelherkenningscursus / foto: Yvette Kusters Excursie Vogelwerkgroep Het Gooi / Yvette Kusters

En… nog 50 jaar zo door?

“Wie kan er in de toekomst kijken? Niemand van de teamleden zal zo lang meedraaien. Voorlopig gaan we op de dezelfde voet verder, zolang de cursisten even enthousiast blijven. De technische ontwikkelingen staan ook niet stil. We zijn begonnen met kleurendia’s en een taperecorder met vogelgeluiden, terwijl we nu al weer geruime tijd PowerPoint gebruiken met geluiden daarin verwerkt. Mogelijk gaan we ook weer een cursus voor kinderen geven. En een van de leden geeft een verdiepingscursus over een aantal soortgroepen. Dat gebeurt nog niet structureel, maar dat zal zeker gestalte krijgen. Wij hebben er in ieder geval zin in!”

Met dank aan:

Vogelwerkgroep Het Gooi e.o. : Francis Bakker, Tonny Bakker, Bertus van den Brink, Roel Huizenga, Peter Jansen, Wil Makkinje, Mieke Pieren-Olijhoek, Paul van der Poel, Splint Scheffer en Henk de Vendt

10 Tips voor vogelwerkgroepen

Wil je als vogelwerkgroep ook een cursus opzetten? Dit zijn de tien tips van Vogelwerkgroep Het Gooi e.o.!

  1. Per lesavond 2 sprekers (afwisseling, iedere spreker heeft eigen stijl).
  2. Zorg voor goede presentaties en een prettige sfeer.
  3. Richt je vooral op soorten van de eigen omgeving.
  4. Maak er geen wetenschap van; het moet voor iedereen te begrijpen zijn (met name beginnerscursus).
  5. Bezoek met excursies de belangrijkste biotopen in de omgeving.
  6. Zorg bij excursies voor voldoende begeleiding (groepsgrootte in ieder geval <15 deelnemers per excursieleider).
  7. Probeer het voor iedereen toegankelijk te maken, dus niet te duur.
  8. Cursisten moeten een goed gevoel overhouden aan de cursus.
  9. Na afloop van iedere cursus evaluatie door het team: niet zo zeer wat er fout ging, maar vooral hoe kan het beter.
  10. Zorg voor een team dat goed met elkaar kan samenwerken.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus