Navigatie overslaan
grutto / shutterstock Toon alles in de buurt

PolderPracht – polderen op Terschelling

Weilanden vol bloemen, grazende koeien, een grutto op een paaltje en buitelende kieviten in de lucht. In de Terschellinger Polder kom je ogen tekort. Van 2014 tot en met 2019 heeft Vogelbescherming Nederland zich met het project PolderPracht actief ingezet voor dit bijzondere landschap op Terschelling. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers hebben we een duurzaam verdienmodel neergezet met ruimte voor vogels.

Locatie

Polder Terschelling

Poldermodel

Het succes van PolderPracht is te danken aan samenwerking. Inmiddels zijn alle boeren op het eiland aangesloten bij het initiatief om het boerenland nóg aantrekkelijker en vogelvriendelijker te maken. Dit levert niet alleen meer weidevogels op, maar ook natuurvriendelijke lokale producten. Vogelbescherming zal ook nu PolderPracht is afgerond actief betrokken blijven bij het weidevogelbeheer op Terschelling.

Kaas

Door het vermarkten van de bijzonder lekkere kaas die gemaakt wordt op het eiland, is het nu financieel mogelijk voor alle boeren om minimiaal 20 procent van hun land weidevogelvriendelijke te beheren. Er wordt in deze delen van de polder bijvoorbeeld niet voor half juni gemaaid. Zo krijgen weidevogels de kans om hun kuikens groot te brengen. Lees alle nieuwsberichten over PolderPacht hier.

PolderPracht op tv

Het programma Vroege Vogels reisde af naar Terschelling om drie weidevogelboeren te interviewen over hun bedrijf en de zorg voor landschap, natuur en vogels. Bekijk de televisiereportage hier.

Aan dit project verbonden boeren

Fietsroute

In de Terschellinger Polder leven grote groepen vogels. Vooral in de maanden april, mei en juni, als de polder volop in bloei staat. Er broeden dan weidevogels zoals de grutto, scholekster, kievit en tureluur.

Op de fiets ontdek je de mooiste plekjes met de gratis routekaart. Onderweg kom je langs vogelkijkplekken, bezoekboerderijen en winkeltjes met lokale producten. Download de kaart of haal de gratis papieren variant op bij VVV Terschelling. 

Logo Nationale Postcode Loterij Logo Nationale Postcode Loterij

PolderPracht is een project van Vogelbescherming Nederland en werd mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.