Navigatie overslaan
Opening kaasfabriek Terschelling / Remco de Vries Alle berichten
Opening kaasfabriek Terschelling / Remco de Vries

Nieuwe kaasfabriek op Terschelling geopend

Geplaatst op 30 januari 2020

Honderden kazen liggen in de pekelbak ondergedompeld. De banden rollen en de schappen vullen zich in hoog tempo met zachtgele kaaswielen. De deuren van de nieuwe kaasfabriek op Terschelling zijn geopend. En dat is niet alleen goed nieuws voor kaasliefhebbers, maar ook voor de weidevogels op het eiland.

Afgelopen zaterdag (25 januari) werd de nieuwe kaasfabriek op het waddeneiland Terschelling geopend. Dit feestelijke moment markeerde tevens de afsluiting van het PolderPracht project. De afgelopen zes jaar is er door Vogelbescherming Nederland samen met boeren en ondernemers op het eiland hard gewerkt aan het veiligstellen van weidevogels op het eiland. 

Succesformule

Het 'PolderPracht concept' blijkt een ware succesformule. De melk wordt op het eiland verwerkt tot kaas waardoor er minder onnodig en kostbaar transport nodig is. Voor het verhaal achter het product en de nu al prijswinnende smaak betaalt de consument graag wat extra. De extra opbrengsten maken het mogelijk voor de boeren om minstens 20% van hun land weidevogelvriendelijk te beheren. Zo wordt er pas na 15 juni gemaaid, zodat de weidevogels de kans krijgen om hun kuikens groot te brengen. Alle boeren op het eiland hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief.

Terschellinger kaas Terschellinger kaas
Kaasfabriek Terschelling Kaasfabriek Terschelling
Boterbloem Boterbloem

Fietsroute door de polder

Wilt u met eigen ogen zien waar deze heerlijke kaas vandaan komt? Ga dan dit voorjaar naar het eiland en bezoek de boeren, de vele boerderijwinkeltjes en bewonder de weidevogels. Download hier de Terschellinger Polderroute met de leukste tips.

PolderPracht Terschelling

PolderPracht werd mogelijk gemaakt dankzij de leden van de Nationale Postcode Loterij. Vogelbescherming blijft nauw betrokken bij het weidevogelbeheer op Terschelling en zet zich in om deze succesvolle pilot uit te rollen in de rest van het land.

Foto 1: Remco de Vries – Omrop Fryslân
Foto 2 en 3: Anne-Lieke Struijk-Faber
Illustraties: Anne-Lieke Struijk-Faber