Alle berichten

Van vetbol tot vogelpoep

Geplaatst op 1 juni 2015

Voedsel legt bij vogels een heel ander traject af dan bij mensen. Ze hebben geen tanden en geen urineblaas. Hoe verwerken ze dan hun voedsel en waar blijft vogelplas eigenlijk?

Vogels hebben geen tanden, want daardoor zouden ze te zwaar worden om te vliegen. Vinden ze voedsel, dan slikken ze dat in zijn geheel door. Hooguit halen ze er wat schilletjes af, of breken het in kleinere stukken. Mooi te zien op www.beleefdelente.nl hoe hele muizen naar binnen geschrokt moeten worden door de jonge uilen.

Een extra maag en steentjes eten

Na het inslikken gaat het voedsel naar het eerste deel van de maag, vergelijkbaar met onze maag, compleet met enzymen en zuur. Daarna gaat het naar de ‘spiermaag’. De spieren in deze maag zijn zó sterk, dat ze ook hard voedsel kunnen vermalen. Zaadeters eten soms kleine steentjes die in de maag helpen bij het vermalen van zaden. Haren en botten zijn onmogelijk te verteren en die komen er weer uit in de vorm van een braakbal.

De cloaca

Vogels hebben maar één opening om hun ontlasting en urine uit te scheiden: de cloaca. Die wordt ook gebruikt voor voortplanting en het leggen van eieren. Het uitscheiden van poep en urine gaat tegelijkertijd. Wat wij als vogelpoep bestempelen is dus in feite een mengsel. Het urinebestanddeel is herkenbaar aan de vaak spierwitte kleur, terwijl de eigenlijke poep donker gekleurd is. Of rood, als de bessen rijp zijn.

 

Deel dit bericht

Populair