Navigatie overslaan
Henk Pelleboer / Fred van Diem Alle berichten

Gouden Grutto Award 2018 van Vogelbescherming voor Henk Pelleboer uit Mastenbroek

Geplaatst op 23 maart 2018

Henk Pelleboer uit Mastenbroek heeft uit handen van Vogelbescherming Nederland de Gouden Grutto Award 2018 ontvangen. De Gouden Grutto is dé prijs voor de beste weidevogelboer van Nederland. Pelleboer is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de campagne Red de Rijke Weide van Vogelbescherming. Van de melk van zijn koeien wordt de Red de Rijke Weide kaas gemaakt, het eerste product op de markt waarbij rekening is gehouden met weidevogels.

Henk Pelleboer is een weidevogelboer in hart en nieren; hij heeft in polder Mastenbroek zijn biologisch melkveebedrijf met 170 melkkoeien op in totaal 160 hectare land. Pelleboer biedt op zijn land ruimte aan grutto’s en tureluurs, maar ook aan slobeenden, watersnippen en zelfs de zeer zeldzame kwartelkoning!

Henk Pelleboer & Gerrit Gerritsen Henk Pelleboer en Gerrit Gerritsen, medewerker Vogelbescherming (rechts) Henk Pelleboer & Gerrit Gerritsen

Bij de start van de samenwerking heeft Pelleboer met Vogelbescherming een groeimodel afgesproken: op termijn moest 33% van zijn weilanden kruidenrijk grasland met plasdras (natte delen) zijn, waarop laat gemaaid wordt. Dit soort maatregelen helpen de weidevogels het meest. Inmiddels is dit bereikt en heeft Henk afgelopen broedseizoen (2017) 35 paar grutto’s, 17 paar kieviten en 15 paar tureluurs mogen verwelkomen! Maar ook soorten als veldleeuwerik (landelijke afname meer dan 90%) doen het op zijn land goed. Een topprestatie!

Gouden Grutto Award Gouden Grutto Award

Natuur inclusieve landbouw in de praktijk

Het redden van akker- en weidevogels is al jaren een topprioriteit voor Vogelbescherming Nederland. De Gouden Grutto verkiezing is een initiatief om inspirerende natuurondernemers in de schijnwerpers te zetten. De winnaars laten zien hoe natuur inclusieve landbouw er in de praktijk uitziet en hoe dit bijdraagt aan de bescherming van onze boerenlandvogels!

Henk Pelleboer heeft de prijs ontvangen uit handen van Gerrit Gerritsen van Vogelbescherming Nederland. Gerritsen is senior weidevogels en vanaf het eerste uur bij de samenwerking met Pelleboer betrokken. Pelleboer ontvangt een beeldje van een grutto (wisseltrofee) en een geldbedrag van 5000 Euro.

Bekijk hier een interview met Henk Pelleboer over het werk dat hij voor de weidevogels doet.