Navigatie overslaan
Tureluur / Shutterstock Alle berichten

Weidevogels redden? U kunt helpen.

Geplaatst op 21 september 2017

Alles uit de kast om weidevogels te redden! Doet u mee? Het is nodig, want oer-Hollandse weidevogels zoals de grutto en de tureluur hebben het uiterst moeilijk. Belangrijk is dat hun leefgebied - het Nederlandse boerenland - weer geschikt voor ze wordt. Iedereen kan daaraan bijdragen, vanuit zijn eigen mogelijkheden.

De oer-Hollandse weidevogels en hun leefgebied zijn te redden. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Universiteit. Tenminste, als we er met z’n allen aan werken. Iedereen kan wat doen en samen komen we verder.

Ieder helpt op zijn eigen manier

  • U en ik door weidevogelvriendelijke zuivelproducten te kopen en het zo voor de boeren financieel mogelijk te maken om rekening te houden met natuur en vogels.
  • De grote zuivelbedrijven door de lat hoog te leggen voor zuivel: goed voor mens, dier én natuur! Geproduceerd met zorg voor natuur en weidevogels.
  • De overheid door hun verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van bijzondere planten en dieren. Bijvoorbeeld door de boeren geld te geven als ze zich inzetten voor boerenlandnatuur. Daar zijn niet voor niets internationale afspraken over gemaakt.
  • De boeren door hun land leefbaar te maken voor weidevogels. (Vochtig, kruidenrijk grasland creëren, waar laat wordt gemaaid.) Zoals de weidevogelboeren laten zien, kan de zorg voor natuur goed samengaan met een winstgevend bedrijf.
  • De wetenschappers door te onderzoeken welke maatregelen echt werken om weidevogels te beschermen.
Grutto / Shutterstock Grutto / Shutterstock

Verrijking

Weidevogels verrijken onze weilanden met kleur, geluid en spektakel. En zeg nou zelf: bloemrijke weides zijn toch niet alleen onmisbaar voor vogels? Daar fleurt de mens ook van op. Samen gaan we op weg naar een land met voldoende ruimte voor weidevogels en boerenlandnatuur, waar ook nog eens bijen en insecten pronken.

Zo kunt ú helpen

Achtergrond

In dit artikel vindt u meer achtergrondinformatie, welke maatregelen nodig zijn om weidevogels te beschermen en hoe Vogelbescherming zich inzet.

Help de weidevogels

Grutto’s en andere weidevogels redden het niet langer in ons land. Ze hebben drassig weiland, insecten, kruiden en bloemen nodig om te overleven. Die rijke weides verdwijnen. Samen met boerenlandvogelboeren brengt Vogelbescherming de rijke weide terug.

Help mee en doneer

Magazine Slimme vogels

Veel boeren zorgen voor rijke weides en akkers vol bloemen, vlinders en boerenlandvogels. In dit eenmalige magazine, Slimme Vogels, vertelt een aantal boeren hoe zij een rendabel bedrijf combineren met de zorg voor natuur.

Vraag pdf magazine aan