Navigatie overslaan
Krakeend / Shutterstock Alle berichten
Krakeend / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Eendenkuikens gezien? We horen het graag.

Geplaatst op 22 mei 2020

De wilde eend zit nu volop in de broedperiode. Niet zo verwonderlijk dat het aantal meldingen van eendenkuikens voor het Jaar van de Wilde Eend flink toeneemt. Inmiddels zijn er al meer dan 6.000 waarnemingen doorgegeven. En op dit moment begint een nieuwe piek in de aantallen kuikens, dus telt u mee? Ook de minder bekende krakeend vraagt om uw aandacht.

In het Jaar van de Wilde Eend doen Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland onderzoek naar de overleving van kuikens. Dat wil zeggen: hoeveel worden er groot? Iedereen kan meedoen aan dit onderzoek door waarnemingen van eendengezinnen door te geven via de website https://kuikenteller.org/. En dat wordt volop gedaan. “Dagelijks komen er rond de 100 meldingen binnen,” zegt Erik Kleyheeg van Sovon die het onderzoek leidt. “In het weekend uiteraard iets meer dan doordeweeks. In totaal zitten we al over de 6.000 waarnemingen.”

Eendengezinnen volgen

Veel mensen zijn nu noodgedwongen meer aan huis gebonden. Maar dat verklaart deels  waarom er nu zoveel eendenkuikens zijn gemeld. Want zoals gezegd: iedereen kan meedoen, ook in de directe omgeving. Een blokje om naar het park, of even een frisse neus halen op de fiets door de polder? Bijna overal waar water is zijn eendengezinnen te verwachten.

Wilde eend / Pixabay Wilde eend / Pixabay

Meerdere keren kijken

Om te kunnen bepalen hoe het de kuikens vergaat, is het waardevol als mensen meerdere keren waarnemingen van ‘hun’ eendengezinnetje doorgeven. En dat gebeurt ook volop. Erik Kleyheeg: “Het aantal vervolgwaarnemingen is echt hoog. Als ik snel even kijk, dan zijn er al ruim 1.000 aangemaakt. Voor de berekening van de dagelijkse overlevingskans is dat van groot belang.” Bekijk de vlog van Eric Kleyheeg.

Nieuwe kuikenpiek

Het broedseizoen van de wilde eend beleeft zijn hoogtepunt rond eind april. En dat is ook goed te zien aan het aantal tot nu toe doorgegeven waarnemingen. Maar binnenkort begint een tweede ‘kuikenpiek’. Het gaat om vrouwtjes die een eerdere broedpoging zagen mislukken en die het nog eens proberen, of vrouwtjes die voor een tweede legsel zijn gegaan. Nieuwe waarnemingen zijn dus meer dan welkom. Dat laatste geldt al helemaal voor de provincies Friesland en Groningen. Dat zijn toch ook natte provincies met veel eenden. Maar we ontvangen er weinig meldingen vandaan.

Krakeenden / Jelle de Jong Krakeenden / Jelle de Jong
Bord broedtijd - denk aan de watervogels / Gert Ottens Bord broedtijd - denk aan de watervogels / Gert Ottens

Let ook op krakeenden

Het is dan wel het Jaar van de Wilde Eend, maar we letten dit jaar ook meer op de nauwverwante krakeend. Want in tegenstelling tot de wilde eend gaat het de krakeend wel voor de wind in Nederland. Interessant dus om beide soorten te vergelijken. Mogelijk dat dit aanknopingspunten biedt voor wat er met de wilde eend aan de hand is.

Krakeenden zijn iets later met het leggen van eieren en de verwachting is dat ze één dezer dagen met kuikens opduiken. Graag daarom nu ook uw aandacht voor deze eendjes, die via eerdergenoemde kuikenteller kunnen worden gevolgd. Vrouwtjes krakeend lijken trouwens sterk op die van de wilde eend. Zie onze digitale vogelgids voor de verschillen. Alvast één herkenningstip: vrouwtjes wilde eend hebben blauwe veren in de vleugel, vrouwtjes krakeend witte.

Kuikenteller.org

Het volgen van eendengezinnen is een leuke bezigheid. U komt toch nog buiten en het levert bovendien waardevolle informatie op voor de bescherming van de wilde eend. Veel plezier daarom met het doorgeven van ‘uw eigen’ kuikens op https://kuikenteller.org/ en hartelijk bedankt!

 

Het Jaar van de Wilde Eend wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaap van Duijn Vogelfonds en de Stichting Betty Wiegman Fonds.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus