Navigatie overslaan
Steenuil / Shutterstock
Alle berichten

Een jas met geschiedenis

Geplaatst op 28 maart 2022

Steenuilen behoren zeker tot onze meest aandoenlijke vogels. Muizen, regenwormen en meikevers vinden dat vast niet, die worden bejaagd door de kleinste uil van het land, maar mógen we ook een keer ons gevoel laten spreken. Steeunuilen staan op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels. Dus daarom is het heel goed dat er zoveel vrijwilligers zijn die zich inzetten voor het beschermen van steenuilen onder de vlag van STONE Steenuilenoverleg Nederland. STONE bestaat dit jaar 25 jaar. Reden genoeg voor Arjan Berben om afgelopen maand af te reizen naar Echt-Susteren. Hij maakt met Geco en Fred van STONE een tocht langs een aantal steenuilnestkasten, de wintercontrole.

Prachtige uil

Vrijwilligers van STONE doen onderzoek naar hoe steenuilen het doen in Nederland én zetten zich in voor de bescherming van deze prachtige uil. Geco Visscher en Fred van Geneijgen doen dat in de omgeving van Echt-Susteren. Al ruim 10 jaar. In deze editie van Vogelpassie mogen we met ze mee. Tijdens een wintercontrole. Dat houdt in, kijken of nestkasten in gebruik zijn.

Áls er steenuilen gevonden worden, verdwijnen die even in de jaszakken van Geco, nadat hij ze heel voorzichtig uit de nestkast heeft gehaald. In de donkere jaszak houden ze zich compleet rustig. Daarna bekijken de vrijwilligers of de vogels zijn geringd. Omdat Geco en Fred al zo lang actief zijn bij STONE, is het een ‘jas met geschiedenis’ geworden!

Meer weten over steenuilen?

Meer weten over STONE, over steenuilen en over wat je zelf voor steenuilen kan doen als je een erf of grote tuin hebt in gebieden waar ze voorkomen? Kijk daarvoor op de website van STONE.

Beleef de Lente

Al sinds 2007 kunt u meekijken in de nestkasten van steenuilen via Beleef de Lente. Ze hebben zich ontpopt tot ware publieksfavorieten. Vrijwilligers van STONE verzorgen de deskundige blogs. Maar ze doen meer, zoals een het minutieus bijhouden van wat de steenuilen eten. Meer infomatie daarover is terug te vinden via de website van STONE.

Podcast Vogelpassie

In deze podcast-serie gaat Arjan Berben - co-hoofdredacteur van Vogels - op stap met vogelbeschermers die hij bewondert. Wat zijn de drijfveren van deze mensen die net een stap verder gaan in het beschermen van vogels en natuur? Wat kunnen we van ze leren als we óók iets willen doen voor vogels, maar niet altijd weten hoe dat het beste kan?

Redactie en interview: Arjan Berben
Opname, productie en regie: Gus Maussen
Eindmontage en sound design: Frans de Rond
De tunes zijn ingesproken door: Jeannine Valeriano