Steenuil

{{numberOfViewers}} kijkers

Stuur een filmptip in
Iets leuks gezien? Laat het ons weten!

Om een tip in te kunnen sturen moet u ingelogd zijn, want we willen u graag vermelden als instuurder van de tip.

Inloggen Account aanmaken

Stel een vraag
Heeft u een vraag over de steenuil, die niet beantwoord is in de veelgestelde vragen? Stuur ons een bericht en wij zullen uw vraag beantwoorden.

Om een vraag te kunnen stellen moet u ingelogd zijn, want we willen u het antwoord op de vraag mailen.

Inloggen Account aanmaken

Praat mee in het clubhuis
Vindt u het leuk om met andere Beleef de Lente kijkers te praten over de Steenuil? Chat dan mee in het clubhuis.

Inloggen Account aanmaken

Sexratio (vervolg)

Ronald van Harxen, STONE

22.07.17 Eerder schreef ik over de sexratio bij steenuilen: de verhouding tussen het aantal vrouwen en mannen in een broedsel. Een eerste analyse van de resultaten van de nesten uit de periode 2013 tot en met 2016 laat zien dat de verschillen niet heel groot zijn.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs steenuilWil je ook meewerken als vrijwilliger bij VBN? Kijk snel bij het antwoord voor meer info.

Wij zijn trots op het gedane werk en blij met wat we dit jaar weer geleerd hebben. Wil je volgend jaar ook deel uitmaken van een leuk team en heb je van maart tot eind juli ruimte in je agenda? Meld je aan! Volgend jaar kunnen we weer nieuwe webloggers, clipmakers en moderators gebruiken. Oei, te weinig kennis? Je krijgt 70 collega's die hun kennis graag met je delen. info@vogelbescherming.nl

Veelgestelde vragen over de steenuil

De kleinste uil van Nederland

Felgele ogen, lichte 'wenkbrauwen' en bruin tot grijsbruin verenkleed met witte en strepen en vlekken. Daaraan herken je de steenuil. De steenuil is nauwelijks groter dan een merel maar oogt groter.

Lees meer

Vaak op erven

De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Ze broeden ook in nestkasten.

Lees meer

Gek op meikevers

De steenuil kent een gevarieerd menu. Muizen zijn niet de enige voedselbron. Als er jongen zijn, moeten de steenuilouders veel voedsel aanslepen. In 2016 werden er zo'n 100 prooien per dag geteld.

Lees meer

Riante woning op prima locatie

De camera's hangen op een erf in Winterswijk. De nestkast hangt in een oude perenboom die in een weitje staat met kippen en een haan. De tweede cam hangt in Noord-Brabant, op het vogelerf van Peter.

Lees meer

Het broedseizoen in vogelvlucht

Hoe kunnen we Beleef de Lente verbeteren?

Helpt u ons Beleef de Lente te verbeteren? Vul dan de enquête in! Dat neemt ongeveer tien minuten van uw tijd.

Naar de enquête

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Heeft u een erf, dan kunt u extra uitpakken voor natuur en vogels. Bestel ons gratis magazine Vogels dichterbij en leef met de seizoenen.

Bestel gratis

Hoe kun je ze zien?

We zijn het gewend dat je steenuilen uitgebreid kunt bekijken bij Beleef de Lente. Maar je kunt deze nachtvogels ook in het wild waarnemen. Steenuilen zie je vooral in de ochtend- en avonduren. Bijvoorbeeld in een half holletje van een knotwilg, tegen een schoorsteen of op een lantaarnpaal.

Meer weetjes over vogels ontvangen?

Wenskaartset

Bent u uilen en roofvogel fan? Deel uw passie met vrienden en familie met deze Wenskaartset.
10 kaarten inclusief enveloppen! € 9,95

naar de webshop

Kijk live en ontdek