naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?

Steenuil

Vier kuikens vlogen uit in Winterswijk dit seizoen. In Dongen wel eieren, maar geen kuikens. Bekijk de videoclips en weblogs.

Lees meer

Afscheid (voorlopig)

Ronald van Harxen, STONE

31.07.18 Nog een paar uur en dat zit het erop, Beleef de Lente 2018. Het zal even wennen zijn. Na de mooie bespiegelingen van Anjo zaterdag en de terugblik op zondag, resten vandaag het afscheid én het dankjewel. Genieten konden we alleen dankzij de inzet van velen, voor en achter de schermen.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs steenuil

Bedankt!

Genoten van Beleef de Lente?
Sms dan BEDANKT naar 4333
en doneer eenmalig €3,-

Ik volg al jaren de steenuiltjes van Beleef de Lente en ook dit seizoen heb ik weer genoten! Kan ik jullie steunen?

Vogelbescherming NL investeert elke lente weer in het plaatsen van webcams en het streamen van livebeelden. Zo kunnen we mensen mee laten genieten van het wel en wee van onze broedvogels. Jaarlijks genieten een miljoen mensen van de beelden en daar zijn we trots op.

Wilt u ons helpen Beleef de Lente mogelijk te maken? Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro. Of doe een eenmalige gift op bankrekening NL44 INGB 00 00 65 65 00 o.v.v. ‘donatie Beleef de Lente’. 

Veelgestelde vragen over de steenuil

De kleinste uil van Nederland

Felgele ogen, lichte 'wenkbrauwen' en bruin tot grijsbruin verenkleed met witte en strepen en vlekken. Daaraan herken je de steenuil. De steenuil is nauwelijks groter dan een merel maar oogt groter.

Lees meer

Vaak op erven

De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Ze broeden ook in nestkasten.

Lees meer

Gek op meikevers

De steenuil kent een gevarieerd menu. Muizen zijn niet de enige voedselbron. Als er jongen zijn, moeten de steenuilouders veel voedsel aanslepen. In 2016 werden er zo'n 100 prooien per dag geteld.

Lees meer

Riante woning op prima locatie

De camera's hangen op een erf in Winterswijk. De nestkast hangt in een oude perenboom die in een weitje staat met kippen en een haan. De tweede cam hangt in Noord-Brabant, op het vogelerf van Peter.

Lees meer

Samen onderzoeken

Doe mee aan de eipoll! Of observeer samen met andere bezoekers de gedragingen van de steenuil, leuk en leerzaam! Bekijk hier hoe het werkt.

Doe mee

Word nu actielid!

Voor maar € 5 bent u 6 maanden actielid. U ontvangt 2x het magazine Vogels en 10% korting in de webshop. Uw actielidmaatschap stopt vanzelf.

Ja ik word actielid

Hoe kun je ze zien?

We zijn het gewend dat je steenuilen uitgebreid kunt bekijken bij Beleef de Lente. Maar je kunt deze nachtvogels ook in het wild waarnemen. Steenuilen zie je vooral in de ochtend- en avonduren. Bijvoorbeeld in een half holletje van een knotwilg, tegen een schoorsteen of op een lantaarnpaal.

Meer weetjes over vogels ontvangen?

Vogelcursus voor beginners

In 10 online vogellessen leert u veel vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips en filmpjes om van vogels te genieten. Onze ambassadeurs Nico de Haan en Camilla Dreef hebben de vogellessen samengesteld.

Ja, ik doe mee met de gratis cursus