Navigatie overslaan
Waddenzee / Hans Peeters Alle berichten

Een gezonde, natuurlijke leefomgeving als mensenrecht

Geplaatst op 22 april 2020

Op 22 april is de vijftigste editie van World Earth Day. BirdLife International, de wereldwijde koepelorganisatie van natuurbeschermingsorganisaties waar Vogelbescherming deel van uitmaakt, doet in een open brief aan Secretaris-generaal António Guterres een bijzondere oproep aan de Verenigde Naties. ‘Verklaar het recht op een gezonde, natuurlijke leefomgeving tot een fundamenteel mensenrecht.’

In de brief wordt de Verenigde Naties gevraagd om als antwoord op de wereldwijde coronacrisis een ‘Artikel 31’ toe te voegen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, om zo een recht op een gezonde, natuurlijke leefomgeving te verankeren.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens komt voort uit de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog. Deze verklaring gaf voor het eerst in de geschiedenis aan welke fundamentele rechten van alle mensen wereldwijd gegarandeerd moeten worden. De dertig artikelen van de verklaring gaan onder meer over recht op onderwijs en over bescherming tegen bijvoorbeeld marteling en slavernij. Vreemd genoeg rept geen enkel artikel over de bescherming van onze leefomgeving, waar al het leven op aarde – ook dat van ons – volledig van afhankelijk is.

Meer dan miljoen soorten planten en dieren bedreigd

“De coronacrisis is de grootste mondiale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de pandemie verwoestend is, geeft het onze wereldleiders ook de kans – nee: plicht – om de maatschappij om te vormen. En daarmee ons welzijn en dat van de generaties na ons te verzekeren”, aldus Patricia Zurita, directeur van BirdLife International.

“De gezondheid van de planeet raakt ook die van mensen. Wij zijn voor ons voortbestaan en onze geestelijke gezondheid afhankelijk van de natuur. Maar ons gedrag zet de aarde onder te zware druk, waardoor de natuurlijke balans volledig verstoord is.”

De klimaatcrisis en de biodiversiteitcrisis bedreigen meer dan een miljoen soorten dieren en planten met uitsterven. En pakken bovendien zeer slecht uit voor welvaart en gezondheid van mensen. Het is bekend dat de huidige coronacrisis wordt veroorzaakt door vernietiging van de natuurlijke leefomgeving én door illegale handel in wilde dieren. Net als de klimaat – en biodiversiteitcrises geeft de coronacrisis maar weer eens aan dat we als mensheid juist nú doeltreffend en op korte termijn moeten samenwerken.

Recht op gezonde leefomgeving

In het verleden is vaker geprobeerd om een recht op gezonde leefomgeving te verankeren als mensenrecht. BirdLife hoopt dat de ernst van de coronacrisis de VN op de feiten drukt: dat we nu moeten handelen om de natuur te herstellen en om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen. En om ons te behoeden voor eventuele nieuwe, vergelijkbare crises.

BirdLife International dringt in de brief aan om het nieuw voorgestelde artikel 31, het recht op een gezonde, natuurlijke leefomgeving, te behandelen op de VN-top over biodiversiteit in september van dit jaar. Hoe mooi zou het zijn als dit artikel in december 2023 zou kunnen worden toegevoegd? Het is dan 75 jaar geleden dat de Algemene Vergadering de Verklaring van Universele Rechten van de Mens heeft vastgesteld.

Om de brief te lezen én om een petitie van BirdLife te ondertekenen die Artikel 31 ondersteunt, kijk dan hier.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International