Navigatie overslaan
Groene specht / Helga Masurel Alle berichten

De hinnikende specht

Geplaatst op 17 juli 2020

De groene specht roffelt niet uitbundig, zoals zijn familieleden, maar hij heeft een langgerekte lachende of hinnikende roep. Daardoor wist Helga Masurel dat hij eraan kwam toen ze de foto van de maand maakte.

“De groene specht had ik daar al vaker gezien, vlakbij een waterpoeltje. Het bleek zijn favoriete plek te zijn om te checken of het veilig was om te gaan badderen. Voor die tijd kondigde hij zichzelf meestal aan door het typische gehinnik. Dus heb ik mij daar op een aantal warme namiddagen, als het licht op z’n mooist was, verscholen met camera en statief. Dankzij de geluidsarme Fuji X-T3 heb ik de specht vanaf een relatief korte afstand, zo’n 6 meter, kunnen fotograferen.”

Wat is speciaal aan groene spechten?

“Ik vind groene spechten mooi en intrigerend. Door hun gehinnik verraden zij vaak dat ze in de buurt zijn. Ze zijn wel schuw en vliegen bij het minste of geringste al weg. Vooral bij regenachtig weer kunnen zij onverstoorbaar blijven doorwroeten in het gras op zoek naar mieren. In close-up zie je dat ze daar hun lange tong bij gebruiken. De balts van de groene specht, waarbij mannetje en vrouwtje om elkaar heen dansen, is indrukwekkend.” 

Baltsende groene spechten /  Helga Masurel Baltsende groene spechten Baltsende groene spechten / Helga Masurel

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

Het gebeurt wel eens dat ik plotseling oog in oog sta met een vos of ree. Dat komt omdat ik vooral op rustige tijden op stap ga, ’s morgens vroeg of laat in de middag. Zelfs een levendbarende hagedis, al jaren niet gezien, kwam mij kortgeleden opzoeken in de camouflagetent. Die dag geen vogelfoto’s gemaakt, wel een bijzondere ervaring rijker. 

Wat is uw favoriete vogel?

“Ik ben gecharmeerd van de vijf soorten spechten die rondom ons huis voorkomen, de groene, zwarte, grote, middelste en kleine bonte specht. Zeer veel dank aan de spechten die dit jaar een nest van de eikenprocessierupsen hebben leeg gepikt!"

"Vorig jaar ontdekte ik in het bos (ook in de Borkeld) een nest van de grote bonte specht. Ik wilde het natuurlijk niet verstoren, dus zette op afstand een camouflagetent op. Een boeiend tafereel ontstond toen de ouders vonden dat hun jongen klaar waren om de wijde wereld in te gaan en alles op alles zetten om ze het nest uit te lokken. Ze kwamen met lekker eten aanzetten, maar hielden dat op afstand en vlogen dan weer weg. En ja hoor, een van de jongen zette zich af en kwam na een korte vlucht verdwaasd op de grond terecht. Gelukkig vond hij al snel zijn eerste boom.”

Uitvliegende jonge grote bonte specht/ Helga Masurel Eén van de jongen vliegt uit Uitvliegende jonge grote bonte specht/ Helga Masurel

Bent u vooral fotograaf of ook vogelaar?

“Van jongs af aan ben ik al vogelaar en gewoon natuurgenieter en ga regelmatig met camera op pad. Maar ook dichtbij huis valt voldoende te kieken, als je er maar oog voor hebt. Mijn natuurfoto’s staan op www.natuurvandichtbij.nl, voor wie nog meer wil zien.” 

Heeft u tenslotte een goede vogelfototip voor anderen?

“Speciaal voor de vogelfotografie van dichtbij ben ik overgestapt op een geluidsarme camera met hoge klikfrequentie. Dat raad ik iedereen aan.”

Helga Masurel in het veld

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder