Navigatie overslaan
Zwarte kraai / Shutterstock Alle berichten
Zwarte kraai / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

De knapste kraaienkunstjes

Geplaatst op 10 november 2017

De kraai is één van de slimste dieren op aarde. En ze worden oud voor en vogel, soms 20 jaar. Dat geeft kraaien tijd om veel te ervaren en te leren. Een paar verbluffende voorbeelden van wat ze kunnen, ziet u in 4 leuke kraaienfilmpjes!

1. Een harde noot kraken

Kraaien bewonen ieder continent (behalve dan Antarctica). Overal waar mensen wonen, wonen kraaien, dus ook in gigantische steden. Daar passen ze hun gedrag aan en gebruiken de stad om te overleven. Dit gaat soms ver, heel ver.

Kraaien in een stad in Japan, gooien harde noten expres tussen de auto’s om ze onder de wielen te kraken. Om de gekraakte noot te pakken zonder overreden te worden, hebben ze iets geniaals geleerd: ze gaan naast het voetgangersstoplicht zitten wachten tot het groen wordt en halen hun noot veilig op. Vastgelegd in dit filmpje:

2. Meest complexe test ooit

Kraaien kunnen oplossingen bedenken, die zo ingewikkeld zijn dat het je verstand te boven gaat. Ze hebben een concentratie en mentale flexibiliteit die maar weinig diersoorten beheersen en die zelfs voor mensen lastig kan zijn.

De kraai in dit filmpje heet ‘007’ en is een wilde kraai, die tijdelijk wordt bestudeerd. Hij ondergaat een test die wordt beschreven als ‘één van de meest complexe testen van het dierenbrein ooit’.

Kijk naar 007 die een verbijsterend aantal denkstappen maakt om een stukje eten te bemachtigen:

3. Kraaiencadeaus

Het laatste filmpje gaat over een klein meisje dat een band heeft met de kraaien in haar tuin. Kraaien zijn sociale dieren en af en toe gebeurt zoiets bijzonders. De kraaien hebben haar al meer dan honderd cadeautjes gebracht. Zijn ze niet fantastisch?

4. Jarenlange wrok

Krijgt u wel eens het gevoel dat u wordt bekeken? Grote kans dat een groep kraaien u in de gaten houdt. Ze weten alles wat er in de omgeving gebeurt!

Kraaien herkennen gezichten van - in hun ogen - gevaarlijke mensen dan ook precies. Nog knapper: ze laten het hun groepsleden weten en waarschuwen elkaar als die persoon nadert. Zo kunnen ze jarenlang een wrok koesteren jegens iemand die hen ooit heeft gevangen. Probeer daar maar eens wetenschappelijk onderzoek aan te doen! Het komt prachtig naar voren in de eerste minuten van deze documentaire: