Navigatie overslaan
Wilde eend voer / Shutterstock Alle berichten
Wilde eend voer / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Mogen we nog eendjes voeren?

Geplaatst op 13 maart 2020

Geruchten doen de ronde dat voeren de eenden niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun kinderen een mooie ervaring. Mogen we nog eendjes voeren anno 2020, het Jaar van de Wilde Eend?

Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Wie is er niet groot mee geworden? Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie.

Wilde eend kuiken / Pixabay Eendjes voeren: voor kleintjes een bijzondere, eerste kennismaking met natuur.

Helemaal stoppen?

Maar is dat eendjes-voeren wel zo romantisch in de praktijk? Wel 30% van de broedende wilde eenden is verdwenen en niemand weet de oorzaak. Om daar achter te komen hebben Vogelbescherming en Sovon 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Brood is vast niet de hoofd-oorzaak van hun achteruitgang, maar niemand wil het ze nog moeilijker maken dan nodig. Als het waar is dat voeren slecht voor ze is, moeten we daar dan niet mee stoppen?

Wilde eend met kikker / Thom van Oijen - Fotogalerij Kleine waterdiertjes passen in hun natuurlijke dieet, maar om dit nou klein te noemen...

Is brood echt zo slecht?

De vraag is dus: kost brood de eenden inderdaad jaren van hun leven en draagt het zo bij aan hun achteruitgang? Zo stellig weet niemand het. Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!

Wilde eend vis / Pixabay Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis. Fris en helder moet het zijn.

Overlast en ziekteverwekkers

Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken.

Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers.  Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept. Wie wil er nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn.

 Het Meldpunt Eendjes Voeren brengt in kaart hoeveel brood in het water komt door het bijvoeren van de eenden. Zo kunnen de gevolgen voor de waterkwaliteit eens goed worden onderzocht. Doet u mee met dit onderzoek?

Wilde eend tuin / Pixabay Gelukkig, eendjes voeren mag! Maar, wel op een goede manier: 5 tips om het gezond te houden.

Gezond eendjes voeren: 5 tips

Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag u gewoon met de (klein)kinderen eendjes voeren. Want, al die nadelen kunt u teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

  • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
  • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
  • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
  • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!
Wilde eend / Elwin van der Kolk

Geeft u eendenkuikens door? Of de verhouding mannetjes-vrouwtjes?

Okay, op een gezonde manier eendjes voeren mag dus, maar dat lost het vraagstuk van hun achteruitgang nog niet op. Helpt u mee om dat mysterie op te lossen?

In het Jaar van de Wilde Eend gaan Sovon en Vogelbescherming onder meer onderzoek doen naar hoeveel jonge eendjes er uiteindelijk groot worden. Als u een eend met kuikens ziet, wilt u ze dan tellen en doorgeven via de kuiken-app?

Ook zijn we benieuwd naar de verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes. Ziet u vaak groepen eenden en lijkt het u leuk bij te dragen aan dit onderzoek? Hier staat uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Alvast veel dank!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen via de gratis digitale nieuwsbrief Vogels Digitaal. De beste tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt meteen
de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus