Alle berichten

Mogen we nog eendjes voeren?

Geplaatst op 27 februari 2018

Er zijn voor- en tegenstanders van het ‘eendjes-voeren’. Geruchten doen de ronde dat het de eenden ’s winters niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Sommige gemeenten verbieden het zelfs. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun kinderen een mooie ervaring. Wat is wijsheid?

Wie is er niet groot mee geworden? Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie. Punt voor de voorstanders.

Gezond eenden-eten

Of dat brood de eenden jaren van hun leven kost? Dat weet niemand echt zeker. Vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor vogels. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en er zit zout in, wat écht ongezond voor alle vogels is. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras en waterplanten en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Punt voor de tegenstanders.

Ziekteverwekkers

Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken. Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Wie wil nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn.

Eendjes voeren mag wel, maar doe het verantwoord

Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag u gewoon met de (klein)kinderen de eendjes voeren. Want, al die nadelen kunt u teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

  • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
  • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer!). Er is zelfs speciaal eendenvoer te koop.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
  • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
  • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!

Het Meldpunt Eendjes Voeren brengt in kaart hoeveel brood in het water komt door het bijvoeren van de eenden. Zo kunnen de gevolgen voor de waterkwaliteit eens goed worden onderzocht. Doet u ook mee met dit onderzoek?

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Meer over

voeren jeanetvanzoelen wildeend winter

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair