Navigatie overslaan
Alle activiteiten

VAAREXCURSIE - Stuntvliegende weidevogels, paarvorming en voortplanting

Zodra de weidevogels weer op gewicht zijn begint de paarvorming en territoriumafbakening met indrukwekkende paringsrituelen. Kieviten zijn al aan het broeden en sommige hebben al pullen. Andere buitelen baltsend en luid roepend door de lucht. Grutto’s zijn hoog in de lucht aan het stuntvliegen en laten zich volop horen. Tureluurs maken indruk met trilvluchten en Scholeksters houden hun typische tepietceremonies op soosen, hun vaste verzamelplaatsen.

En seks; hoe doen vogels het? Hoewel de verschillende vogelsoorten veel met elkaar gemeen hebben vertonen ze in hun voortplanting interessante verschillen. Tijdens deze excursie vertelt onze gids hoe de vogels het doen, die we tijdens de vaartocht tegen komen.

Natuurmonument het Wormer- en Jisperveld
2300 ha Weids veenweidenlandschap, onderdeel van Nationaal park “Laag-Holland”. Duizenden eilandjes, veel water, bosjes en riet. Een eldorado voor duizenden weide-, moeras-, water- en roofvogels. Bijzondere planten, dieren en vissen. Beleef deze prachtige natuur van nabij met een vaarexcursie.

Lovende reacties
Deelnemers aan deze vaarexcursies laten alleen maar lovende reacties achter: "De gids wist veel, was helder en gaf tips en had een overzichtelijk boekje. En tijdens de boottocht vertelde hij ook veel", "Om de haverklap weer een andere soort!", "Mooi gebied om veel soorten vogels te zien. Leuk voor beginnende vogelaars. Knap dat dit allemaal door vrijwilligers wordt geregeld!".

Aanmelden

Details

Activiteit

Vaarexcursie

Organisatie

Vogelbescherming Nederland

Onderwerp

balts, seks en paringsrituelen

Doelgroep

Kinderen/gezinnen

Startpunt

Noordweg Wormer
Het adres van de Poelboerderij is Veerdijk 106, 1531 MB te Wormer.
Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde NS-station is Wormerveer. Vanaf station Wormerveer is de Poelboerderij alleen te bereiken met de buurtbus richting Oost-Knollendam. Uitstappen op de Veerdijk voor Scheepswerf Bijdam. Via deze werf loopt u naar de Poelboerderij. Let op: de dienstregeling van de buurtbus is beperkt. Bel voor meer informatie 0900-92 92 of www.9292ov.nl. U kunt ook lopen vanaf het station, geschatte wandeltijd 20 minuten.
Met eigen vervoer: Vanaf Amsterdam neemt u de A8. Voorbij het knooppunt Zaandam gaat deze over in de N246. U blijft de N246 volgen tot de afslag Wormer en Jisp. Hier slaat u rechtsaf de Prins Clausbrug over. Na de brug slaat u linksaf richting Oost- Knollendam. 20 meter voor het einde van de afslag gaat u rechtsaf het parkeerterrein van de Poelboerderij op.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Tips

  • Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn.
  • Warme en waterdichte kleding wordt aanbevolen.
  • Neem zo mogelijk een verrekijker mee.
  • De excursie thema’s zijn gebaseerd op het boek “Vogelfamilies van Nederland”. Dit boek beschrijft de verwantschap en familiekenmerken van 62 vogelfamilies en hun 264 individuele leden. Dit boek is verkrijgbaar tijdens de excursie, bij Vogelbescherming en de boekhandel.

Toegankelijk met rolstoel

Onbekend

Kosten

€ 15,00 per persoon
Dankzij uw deelnamebedrag kunnen wij het onderhoud en de kosten van de benodigde boten betalen. Normaal tarief; 17,50 Euro per excursie pp. voor leden van Vogelbescherming; 15 Euro per excursie pp. Beide incl. consumptie na afloop.

Aanmelden
Uw gegevens
Titel
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Privacy Waarborg
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met je persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving