Navigatie overslaan
Tjiftjaf / Ernst Bos Fotogalerij Alle berichten
Tjiftjaf / Ernst Bos Fotogalerij Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de tjiftjaf

Geplaatst op 28 maart 2024

Tjiftjaffen zijn massaal binnengekomen de laatste weken. Door hun zang zijn ze nu makkelijk te herkennen en te vinden.

De tjiftjaf is zo’n klein groenig vogeltje waar ook veel vogelaars moeite mee hebben om hem te herkennen op basis van hoe ze eruit zien. Hij lijkt vooral veel op de eveneens algemeen voorkomende fitis en nog wat andere, eveneens verwante soorten, die alle veel zeldzamer zijn, zoals de fluiter. In de tweede helft van maart keert de grootste bulk van de bij ons broedende tjiftjaffen terug uit de overwinteringsgebieden.

Tjiftjaf / Shutterstock De tjiftjaf is een klein groenig vogeltje waar ook veel vogelaars moeite mee hebben om hem te herkennen op basis van z'n uiterlijk. Tjiftjaf / Shutterstock

Overwintert dicht bij huis

Tjiftjaffen overwinteren vooral in Zuidwest-Europa en Noord-Afrika. Ze overwinteren daarmee een stuk noordelijker dan de fitis, die ’s winters in tropisch Afrika verblijft. De fitis moet dus veel verder vliegen en heeft om die reden een langere, spitsere vleugel.

Tjiftjaf zingt zijn eigen naam

Wandel of fiets je dus in deze tijd door bos, park of door een groene wijk met veel bomen, dan kan het niet missen dat je ergens een tjiftjaf hoort zingen. De zang is met geen andere soort te verwarren, en is het beste te omschrijven als een metronomisch ‘tsjil-tsjel-tsjil-tsjel-tsjel’ enzovoorts. Vooruit: ‘tjif-tjaf-tjif-tjaf’ mag ook. Hij zingt zijn eigen naam dus.

Om hem te zien moet je wel wat moeite doen, want de tjiftjaf zingt vaak hoog in een boom. Broeden doen ze echter op de grond, goed verstopt tussen bijvoorbeeld brandnetels of hoog gras.

De fitis houdt meer van struwelen en lager bos en laat zich daarom vaak makkelijker zien. De fitis komt vooral in de eerste helft van april binnen. De eerste hebben zich al laten horen met hun weemoedige, aflopende zang.

Tjiftjaf / Ruud van Beusekom De tjiftjaf zing zijn eigen naam 'tjif-tjaf-tjif-tjaf'. Tjiftjaf / Ruud van Beusekom

Herken de tjiftjaf en de fitis

Een tjiftjaf is overigens ook als je hem niet hoort zingen echt wel te onderscheiden van de fitis. De tjiftjaf heeft een opvallende oogring, en is wat flets grijsgroen of lichtbruin van boven. De vleugels zijn korter dan die van de fitis.

Bij de fitis is alles wat langer: de vleugels, de staart, de wenkbrauwstreep. De oogstreep is ook opvallender getekend dan bij de tjiftjaf. Verder is hij geler en groener dan de tjiftjaf.

Een kenmerk dat bijna altijd wel klopt is de pootkleur: donker bij de tjiftjaf, licht bij de fitis. Moeilijk? Welnee, gewoon goed en vaak kijken helpt enorm: zo leer je vogels echt kennen. Oefening baart kunst.

Infographic fitis en tjiftjaf Infographic fitis en tjiftjaf

Meer weten?

Meer weten over de tjiftjaf? Kijk dan in onze Vogelgids.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee