Navigatie overslaan
Middelste bonte specht / Jeroen Aarsen Alle berichten
Middelste bonte specht / Jeroen Aarsen Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de middelste bonte specht

Geplaatst op 22 februari 2024

Een van de meest spectaculaire gebeurtenissen in de vogelwereld in de afgelopen decennia is wel de opmars van de middelste bonte specht. Nog maar dertig jaar geleden was hij echt zeldzaam.

Vanaf dat moment werd de ‘mibo’, in vogelaarsjargon, een jaarlijkse broedvogel, hoewel nog steeds in zeer klein aantal. Tot rond 2005 de aantallen exponentieel begonnen te groeien. Nu telt Nederland wel zo’n 1900-2400 paar, verspreid over vooral Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel. Maar ook in andere provincies als Drenthe, Friesland en Utrecht begint de soort voet aan de grond te krijgen.

Gaai-achtige roep

Op rustige, liefst zonnige dagen in februari en maart zijn de middelste bonte spechten actief en worden paren gevormd en territoria afgebakend. Middelste bonte spechten roffelen heel zelden, maar roepen veel. Naast een normale, grote bonte specht-achtige roep die in kenmerkende series worden voorgedragen, laat het (ongepaarde) mannetje ook nog een nasale, gaai-achtige roep horen, die lijkt op een bepaalde roep van de havik.

Middelste bonte specht / Shutterstock Middelste bonte specht / Shutterstock

Waar vind je middelste bonte spechten?

In bossen in Limburg, Twente en de Achterhoek is de meeste kans op een ontmoeting met deze bijzondere specht. Zoek hem in oudere, enigszins open loofbos met veel bomen met een ruwe schors, zoals eik, linde, els, wilg en populier. Hij zit vaak hoog in bomen.

Herkennen: een wit gezicht

Meest opvallende kenmerk van de middelste bonte specht is het witte ‘gezicht’ – dit in tegenstelling tot de veel algemenere grote bonte specht – en z’n rode pet. Daarnaast heeft hij roze op de onderbuik en is hij gestreept op de flanken. De middelste bonte specht is slechts een fractie kleiner dan de grote bonte, maar een stuk forser dan de kleine bonte specht.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de middelste bonte specht in onze online Vogelgids.

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus