Navigatie overslaan
Beflijster / Ruud van Beusekom Alle berichten
Beflijster / Ruud van Beusekom Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de beflijster

Geplaatst op 25 april 2024

Als de Drentse krentenboompjes in bloei staan, dan is het tijd voor beflijsters. Een echte doortrekker, die in zomer en winter ontbreekt. Het voorjaar is dé tijd om ze goed te zien, omdat beflijsters dan, in tegenstelling tot het najaar, vaak lang blijven hangen op traditionele pleisterplaatsen. Weet je er een in de buurt, dan is het zaak om die te checken vanaf begin april. De meeste beflijsters komen binnen in de eerste en tweede week van april; begin mei is het gros alweer vertrokken.

Bergmerel

De beflijster is de alpiene tegenhanger van de merel, de ‘bergmerel’ dus eigenlijk. Hij broedt in Scandinavië op de fjells en in de Alpen net boven de boomgrens. De Scandinavische vogels trekken bij ons door. Ze zoeken liefst wat schraal terrein op: duinen met buntgras, pijpenstrootje en korstmossen, maar ook heidevelden en grasland met kort gras, zoals schapenlandjes. Beflijsters zijn wel wat schuw, maar als je je rustig gedraagt en geduld hebt, echt wel fraai te zien. Speur met een kijker zorgvuldig de grond af, want ze foerageren net als merels en kramsvogels vooral op de grond. Als ze de borst naar je toe draaien zijn vooral de mannetjes opvallend, maar op de rug gezien zijn ze goed gecamoufleerd.

Beflijster / Chris Jan van der Heijden Beflijster / Chris Jan van der Heijden

Meer trekvogel dan de merel

Qua kleed lijkt de beflijster zeker op een merel, maar er zijn opvallende verschillen. Zo heeft het mannetje naast de grote witte ‘bef’ heel veel grijs in de vleugels. Een vrouw beflijster is bruiner, maar heeft ook een aanzet van een bef. De beflijster is verder steviger en forser dan een merel – bijna zo groot als een kramsvogel – met een langere staart en duidelijk langere vleugels, waaraan je ziet dat het meer een trekvogel is dan de merel. Stoere vogels.

Beflijster / Shutterstock Het mannetje heeft een grote witte ‘bef’ en veel grijs in de vleugels. Beflijster / Shutterstock
Beflijster / Shutterstock Het vrouwtje is bruiner, maar heeft ook een aanzet van een bef. Beflijster / Shutterstock

Twee kiezels

Dan is het zaak om ook goed op het geluid te letten. Ze roepen in vlucht een kramsvogelachtig ‘tsjirrr’. Aan de grond alarmeren ze met een snijdend ‘tsjak’, alsof je twee kiezels tegen elkaar slaat, maar ook maken ze kramsvogelachtige geluiden. Op zachte dagen krijgen beflijsters het voorjaar in de bol en kun je het geluk hebben ze te horen zingen. De zang is lang niet zo warm van klank en melodieus als die van de merel, maar toch aangenaam om te horen.

Meer weten?

Meer weten over de beflijster? Kijk dan in onze vogelgids.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts