Navigatie overslaan
Europese kanarie / Birdphoto Alle berichten

Europese kanarie heeft wellicht honger in de winter

Geplaatst op 8 maart 2018

Daar gaat-ie! Een kort, wegstervend ‘tierrr…’ komt van een kleine vinkachtige, met vrij lange vleugels en een kort gevorkt staartje. Met de kijker erop zie je met wat geluk een geel stuitje. Een Europese kanarie maakt de dag goed van elke Nederlandse vogelaar.

De Europese kanarie mag dan nog steeds algemeen zijn in Zuid-Europa, in Nederland is hij een van de zeldzaamste broedvogels én trekvogels van Nederland. De Europese kanarie – door vogelaars kortweg vaak eurokanarie genoemd – is nieuw op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels en broedt met nog maar 10-2o paar in Nederland.

Dat is niet altijd zo geweest. In zijn hoogtijdagen waren er wel honderden paren. Dan praat je over de tweede helft van de jaren zeventig en de jaren negentig. De soort heeft zo zijn pieken en dalen gekend; maar sinds 1995 ongeveer nemen de aantallen gestaag af.

Limburgse specialiteit

Europese kanaries broeden pas sinds het begin van de vorige eeuw in Nederland. Vanuit Duitsland en Frankrijk, waar veel Europese kanaries broedden, infiltreerde hij eerst Limburg, later ook alle andere zuidelijk- en oostelijk gelegen provincies. Echt algemeen is hij nooit geweest. Nu broeden ze alleen nog regelmatig in Limburg.

Het heeft er alle schijn van dat het voorkomen in Nederland, dat aan de noordwestrand van zijn verspreidingsgebied ligt, wordt bepaald door populaties in Frankrijk en Duitsland. Daar is hij echter sterk afgenomen en krimpt zijn verspreidingsgebied in.

Europese kanarie / Birdphoto Europese kanarie / Birdphoto

Warmer klimaat, toch minder eurokanaries

Je zou denken dat met de huidige klimaatverandering, met steeds warmere zomers en voorjaren de mediterrane Europese kanaries een duwtje in de rug zouden krijgen.

Dus waarom doen ze het toch slecht? Er lijkt een parallel met andere soorten zaadeters, die in de winter bijna uitsluitend op de grond voedsel zoeken. Die nemen af in aantal: denk aan kneu, geelgors en grauwe gors. Door het gebruik van herbiciden – waardoor veel kruiden zijn afgenomen – en door de veranderingen in de landbouw (meer wintergraan, in plaats van zomergraan) hebben deze soorten het vooral moeilijk in de nawinter, als de beruchte ‘hunger gap’ opspeelt. Veel vogels overleven de winter daardoor niet. Dit in tegenstelling tot zaadeters die (ook) van boomzaden leven (vink, putter).

Maar het fijne weten we er niet van. Wie pakt de handschoen op en onderzoekt de afname van dit fraaie vinkje?

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws