Navigatie overslaan
Martin Stuger / Lars van den Brink Alle berichten

De vogeltuin van Martin Stuger

Geplaatst op 7 mei 2020

Martin Stuger werkt al jaren als tuinman voor het tv-programma BinnensteBuiten. Bij iedere tuin make-over houdt hij rekening met vogels. Want, de mooiste tuin is een vogeltuin.

“Roofvogels vond ik als kind fascinerend. Als ik ergens uilenballen vond, ging ik daar ’s avonds liggen wachten tot ik ze zag. Uilen, buizerds en haviken waren zeldzaam toen. Wel herinner ik me veel weidevogels. Mijn grootouders hadden een boerderij in de Achterhoek. Daar ging ik vaak logeren. Ik ruik nog het gras, hoor de grutto’s en kieviten roepen. Mijn opa had een gewoon gemengd boerenbedrijf, maar hij boerde nog met de natuur. Samen met hem gingen we de wei op om met stokjes de nesten te markeren. Zo zou hij ze niet wegmaaien. Langs die velden had je toen nog ruige randjes, sloten en bosjes. Nu is daar alles rechtgetrokken en zijn alle weidevogels verdwenen. Er is veel schoonheid verloren gegaan. Dat je tegenwoordig wel weer veel roofvogels ziet, maakt niet alles goed.”

Mijn ouders dachten dat er ‘later’ geen bos meer zou zijn

“Ik wilde later boswachter worden, maar mijn ouders verwachtten dat er later geen bossen meer zouden zijn. Een nare gedachte, maar het waren de jaren zeventig. De natuur werd toen in hoog tempo vernietigd. Een buurman zat in de bloemen, hij was arrangeur, dat leek mij dan wel wat. Zo kwam ik eerst op de lagere en toen op de middelbare Land- en Tuinbouwschool terecht. Daarnaast volgde ik allerlei aanvullende vakopleidingen op het gebied van tuinieren. Ik ging eerst aan het werk bij hoveniersbedrijven en in 2000 begon ik voor mezelf.”

Tuin met insectenhotel / Fred van Diem Tuin met insectenhotel Tuin met insectenhotel / Fred van Diem

Ik verbouw een tuin in één dag

“Toen Man Bijt Hond vijf jaar geleden stopte, was er ruimte voor een nieuw programma. Dat werd BinnensteBuiten. Het gaat over duurzaam leven in huis en tuin, over hoe we samen Nederland mooier maken. Dat is ook nodig en ik ben daarom trots dat ik al vanaf de eerste aflevering betrokken ben als tuinman. Voor het programma verbouw ik telkens een tuin in één dag. Meestal bij mensen met een probleem. Te veel schaduw, te weinig privacy, of een hopeloos verouderde inrichting.”

Hoe natuurlijker de tuin, hoe makkelijker het onderhoud

“De rest van mijn tijd doe ik hetzelfde werk, maar dan zonder camera’s. Samen met een aantal vaste andere zzp-ers maak ik de tuinen van Nederland mooier. Ik kijk altijd naar wat de natuur ter plaatse te bieden heeft. Waar en hoe ligt de tuin? Hoe staat het huis? Waar komt de zon vandaan en waar blijft de schaduw? Wat staat er bij de buren in de tuin? En hoe ziet de omgeving eruit? Ligt de tuin in de stad of dicht bij een bos of strand? Hoe natuurlijker de tuin, hoe gemakkelijker het onderhoud. En hoe meer vogels.”

Winterkoning / Shutterstock Winterkoning Winterkoning / Shutterstock

De winterkoning weet dat het blad terugkomt

“In mijn werk zorg ik ook altijd voor de vogels. Hebben ze een plek om te schuilen? En is er genoeg te eten? Insecten zijn de belangrijkste voedselbron, dus kies ik voor planten waar insecten van houden. Ook hang ik insectenhotels en vogelhuisjes op en zorg voor een waterbadje. In mijn eigen tuin nestelt ieder jaar een winterkoninkje in de clematis. Ze bouwt haar nestje al voordat de plant bladeren krijgt. Ze weet dat als ze gaat broeden, de struik weer vol in het blad staat. Dat stoere vogeltje maakt me ieder jaar weer gelukkig. De mooiste tuin is een vogeltuin.”

Vogeltuintips van tuinman Martin

  1. Groen in de tuin
    Vogels houden van groen, ook in de winter. Zorg dus voor wintergroene struiken. Daarin kunnen vogels schuilen. Heb je een kale schutting? Zet er dan kamperfoelie of een clematis tegen. Veel mooier en de vogels zijn u dankbaar.
  2. Bloemen
    Niet alleen mensen, ook insecten houden van bloemen. En insecten zijn voedsel voor vogels. Als u rekening houdt met de bloeiperiode, heeft u van het voorjaar tot het najaar een kleurrijke tuin. Te beginnen met biologische (!) bollen, die al vroeg in de lente bloeien.
  3. Voedsel voor vogels
    U kunt natuurlijk voedselpakketten voor vogels kopen. Zo houden mezen van pinda’s. Neem dan wel kale pinda’s, want de doppen trekken grotere vogels aan zoals kauwen en kraaien. Bessen en fruit zijn ook favoriet. Heeft u een fruitboom, laat dan wat hangen voor de vogels.
  4. Minder gif
    De bloeiende planten die u koopt bij de tuincentra, zien er vaak prachtig uit, maar ze zitten vol pesticiden. De bloemen leveren vaak niet eens nectar, dus insecten hebben er niets aan. Zaai liever uw eigen bloemen. Zonnebloemen, bijvoorbeeld. Ik maak er ieder jaar een wedstrijd van met de kinderen (nu 13 en 10). Zelf zaaien is niet alleen goedkoper, maar ook beter. Ook al zijn de zaden bewerkt, na ontkieming is de kans op schade kleiner. Je kunt bij een kweker ook plantjes kopen die nog niet in de bloemen staan. Ook dat is goedkoper en ze bevatten vaak minder gif.
  5. Maak een composthoop
    Dit kan natuurlijk alleen als u daar de ruimte voor heeft. Maar als u uw tuinafval verzamelt en het organische afval uit de keuken (eierschalen!) toevoegt, heeft u na een jaar al goede compost om de tuin te voeden. En in die composthoop vinden wormen een thuis. Ook daar houden vogels van.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck