Hoe voorkom ik verstoring?

Verstoring komt in de natuur ook gewoon voor. Denk bijvoorbeeld aan een slechtvalk die een groep spreeuwen de stuipen op het lijf jaagt, of een grote golf die een paar drieteenstrandlopers op het strand doet opvliegen.

Verstoring wordt pas een probleem als het natuurlijk gedrag van vogels wordt beïnvloed. Een slechtvalk en een golf maken onderdeel uit van de dagelijkse gang van zaken voor vogels, maar een fotograaf die uren achter die ene bonte strandloper aankruipt waardoor het dier niet kan foerageren is dat niet. Zie hier meteen het gevaar van frequente verstoring: te weinig voedsel kan bijvoorbeeld leiden tot een verzwakte vogel die te weinig energie heeft voor de lange reis terug naar de broedgebieden in Noord-Europa, met alle gevolgen van dien.

Hoe herken ik verstoring?

De meeste mensen denken dat een vogel wegvliegt als hij wordt verstoord. Maar verstoring gebeurt al eerder. Wees alert op de volgende signalen, zo herkent u verstoring in het veld.

  • Vogel kijkt op, wordt alert, stopt met waar hij mee bezig was (foerageren, poetsen) en begint vleugels te strekken.
  • Vogel loopt of zwemt langzaam weg.
  • Vogel begint te alarmeren.
  • Pas als de vogel geen andere opties meer heeft om u als ‘vijand’ weg te jagen, vliegt de vogel weg.

Spelregels

Probeer verstoring zoveel mogelijk te voorkomen. Het zal elke fotograaf overkomen dat hij/zij wel eens een vogel verstoort, maar met bovenstaand rijtje in het achterhoofd bent u beter in staat om verstoring te herkennen en het te voorkomen. De vogel is het uitgangspunt, niet de foto.

Help met uw mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogelkijkgids

Dit is de perfecte gids voor vogelaars van alle leeftijden die net beginnen. In het overzichtelijk ingedeelde boek komen 142 vogelsoorten aan bod met duidelijke foto’s en tekeningen.
Kom langs in onze winkel

of kijk in onze webshop

Gerelateerde items