Hoe voorkom ik verstoring?

Vogelfotografie is een boeiende tak van sport, en de grote kunst is om vogels op een natuurlijke manier vast te leggen. Maar hoe zit dat nu met verstoring? Verstoring komt in de natuur ook gewoon voor. Denk bijvoorbeeld aan een slechtvalk die een groep spreeuwen de stuipen op het lijf jaagt, of een grote golf die een paar drieteenstrandlopers op het strand doet opvliegen.

Verstoring wordt pas een probleem als het natuurlijk gedrag van vogels wordt beïnvloed. Een slechtvalk en een golf maken onderdeel uit van de dagelijkse gang van zaken voor vogels, maar een fotograaf die uren achter die ene bonte strandloper aankruipt waardoor het dier niet kan foerageren is dat niet. Zie hier meteen het gevaar van frequente verstoring: te weinig voedsel kan bijvoorbeeld leiden tot een verzwakte vogel die te weinig energie heeft voor de lange reis terug naar de broedgebieden in Noord-Europa, met alle gevolgen van dien.

Hoe herken ik verstoring?

De meeste mensen denken dat een vogel wordt verstoord als hij wegvliegt. Maar verstoring gebeurt al eerder, en dat kun je ook in het veld waarnemen.

  • (hartslag neemt toe)
  • vogel kijkt op, begint vleugels te strekken 
  • vogel loopt of zwemt weg 
  • vogel begint te alarmeren 
  • vogel vliegt weg

Spelregels

Probeer verstoring zoveel mogelijk te voorkomen. Het zal elke fotograaf overkomen dat hij/zij wel eens een vogel verstoort, maar met bovenstaand rijtje in het achterhoofd ben je beter in staat om verstoring te herkennen en het te voorkomen. De vogel is het uitgangspunt, niet de foto

Hou bij het fotograferen van vogels de volgende spelregels in acht:

  • Geen geluidsopnamen gebruiken (strafbaar volgens de Flora- en Faunawet!).
  • Houd voldoende afstand, bij tekenen van verstoring: stoppen.
  • Misstanden: gewoon aanspreken en uitleggen (sociale controle)
  • Nestfotografie: gewoon niet doen (voorkomen is beter dan genezen)
  • Voeren: met mate, laat vogels nóóit afhankelijk worden van voer!

Download

Vogelfotografie voor iedereen, Hans Peeters (pdf)

Help met uw mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste. 

Bekijk de galerij en doe mee.

Handboek Vogels kijken

Ervaren vogelaars kunnen in één oogopslag de ene soort van de andere onderscheiden Wat is hun geheim? Dit handboek behandelt alle aspecten van het vogels kijken in overzichtelijke, praktische stappen.
Kom langs in onze winkel. 

of bezoek onze webshop

Gerelateerde items