Alle berichten

Tien slapende boomkruipers in een kale kast

Geplaatst op 31 oktober 2014

Mezen gebruiken in de winter ook graag een nestkast, maar dan zonder nest. Ze slapen dus in een kale kast. Soms met wat vogels bij elkaar, want dat is lekker warm. Ook boomkruipers hebben die gewoonte. Er is eens een nestkastje gevonden met wel tien slapende boomkruipers! Dus ook in de koude maanden is een nestkast heel welkom.

November: maak je nestkast schoon. Of hang er één op.

Als er al één hangt, dan is het nu de tijd om ’m schoon te maken. Haal de kast uit de boom of van de muur en schudt alle oude troep eruit. Houd rekening met ongedierte dat vaak nog in het nest zit, zoals vlooien en luizen. Giet daarom voor je begint een flinke scheut kokend water in de nestkast. Met een harde borstel en heet water even uitboenen en klaar is Kees.

Een nieuwe nestkast

Als je een nestkastje wilt kopen of zelf maken, let dan op de volgende punten:

  • een houtdikte van minimaal 1,5 centimeter,
  • de nestkast moet open kunnen om schoon te maken,
  • een degelijke constructie met stevige ophanghaak en een waterdicht dak,
  • een invliegopening met het juiste formaat (elke soort heeft eigen wensen),
  • een neutrale kleur, zoals groen, bruin of houtkleurig.

Vogelbescherming verkoopt een hele reeks nestkasten, ook in de webshop. Daarmee steunt u ook het werk van de vereniging.

Waar ophangen?

Lees deze tips even voor je een nestkastje gaat ophangen. Er zijn namelijk veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de windrichting, hoogte, afstand van andere nesten en dergelijke. Een eenvoudige nestkast op een goede plek is populairder dan een fantastische nestkast op een ongeschikte plek. 

 

Meer over

jeanetvanzoelen tuintip boomkruiper

Deel dit bericht

Gerelateerde items

Populair