Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Tuintips van Harry en Dieuwke uit Leeuwarden

Geplaatst op 4 september 2017

Dieuwke en Harry wonen samen in Leeuwarden. Ze zijn óók samen (vrijwillig) Tuinvogelconsulent voor Vogelbescherming. Ze geven sinds één jaar advies over hoe tuinen veel aantrekkelijker voor vogels gemaakt kunnen worden. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Dieuwke laat mij binnen voor het interview en Harry loodst mij aan de achterkant van het huis meteen weer naar buiten. Eerst naar de tuin, het is tenslotte net droog. Het 'vogelhok' springt in het oog: gemaakt van een oude tweedehands tafel. “Tip: hergebruik spullen, dat kost bijna niets.” De tuin is een lust voor het oog; er zijn bonte kleuren, een originele waterpartij dwars door de hele tuin en een oude perenboom. Persoonlijke details, zoals een oude grafsteen, maken het geheel uniek en helemaal af!

Dieuwke van der Honing en Harry van der Velde Dieuwke van der Honing en Harry van der Velde Dieuwke van der Honing en Harry van der Velde

Boomspiegels adopteren

Harry en Dieuwke hebben diezelfde middag de officiële opening van de reconstructie van hun straat door de wethouder van Leeuwarden en natuurlijk spelen ze daarbij een rol. Harry: “We hebben samen met een aantal buren vier boomspiegels in de straat geadopteerd.”

Wat? “Dat zijn die onbestrate vierkantjes rondom de boom. We willen meer biodiversiteit in de straat en laten zo aan de buurt zien wat er allemaal kan op zo’n klein stukkie. We werken er met inheemse plantensoorten die goed zijn voor veel verschillende soorten insecten en vogels.”

Een marathon voor een tuinadvies

Harry heeft een groene achtergrond en Dieuwke komt uit de zorg. “Ik heb wel de interesse en ben gewoon meegegaan met Harry naar de cursus Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Wat bleek: ik vond het leuk!” Een hardloopvriend van Dieuwke kreeg het eerste advies. “Hij had mij geholpen de marathon te lopen, toen heb ik hem een tuinadvies gegeven. Ik heb die tuin bedacht en Harry gaf feedback. We doen eigenlijk alle adviezen samen.”

Grote tuin / Elwin van der Kolk Tuin / Elwin van der Kolk Grote tuin / Elwin van der Kolk

“Wie participeert wordt blijer!”

De topper was voor beiden het advies voor Stichting De Groene Apotheek (een burgerinitiatief om de wijk groener en gezonder te maken). “We hebben vier voorbeeldtuintjes gemaakt op een braakliggend stukje voor een gymnastiekgebouw. In ieniemieniestukjes openbaar groen. Het kán op zo’n klein stukje, daar kán je een vijvertje aanleggen en daar kán je een boompje planten.”

Dieuwke: “De Groene Apotheek organiseert ook schoonmaakacties en mensen brengen er groenafval en maken een praatje. Prachtig initiatief om de buurt bij elkaar te brengen. Wie participeert wordt blijer!”

Wij gaan door, we laten het zien en hopelijk raken mensen geïnspireerd. Positief denken, dan wordt het wat!

Natuurmuseum Fryslân

De volgende klus is weer een grote. Natuurmuseum Fryslân wil wat moois maken van de plantenbak van 10 x 4 meter die de gemeente voor het museum zet. De bak moet aansluiten bij het oude beeld van het plein en bijdragen aan de biodiversiteit. Voor Harry uitdagend om daar een draai aan te geven. “Wij willen de buurt erbij betrekken, je moet groot denken. Kunnen we het hele pleintje een ander aanzien geven? Wat kunnen we met geveltuinen doen? En planten op balkons? Het museum nodigt alle buurtbewoners uit in september en wij presenteren ons voorstel. Ik hoop dat we ze meekrijgen!”

Vrouwen ‘doen’ de tuin

Harry: “We willen ook actievoeren voor de kleine particuliere tuin! Ik ga een presentatie met mooie foto’s maken en dan lezingen geven. Ik hoop bij vrouwenverenigingen, want vrouwen doen vaak de tuin. En buurthuizen. We richten ons eerst op de eigen wijk en dan de rest van Leeuwarden. Daarna kijken we weer verder.”

Kleine vos / Jouke Altenburg Kleine vos / Jouke Altenburg Kleine vos / Jouke Altenburg

Vier tegels eruit

Harry heeft ook tuinadviezen voor wie dit artikel leest. “Kijk naar je tuin en vraag jezelf af: ben ik hier blij mee? Hoeveel uren breng ik in mijn tuin door? Past de inrichting bij mij? Als je hebt besloten dat je wilt veranderen, ga kijken en praten bij andere mensen. Én: klein beginnen. Verwijder vier tegels, zand eruit, tuingrond erin en zo maak je een plantenbak. Een lavendel, vlinderstruik en vaste plant erin - kost geen drol - en kijk wat er gebeurt. Er komen bijen, vlinders: hoe voelt dat? Wedden dat je de smaak te pakken krijgt?!”

Hulp nodig?

Woont u in de omgeving van Leeuwarden en wilt u wel eens tuinadvies van Harry en Dieuwke? Neem dan rechtstreeks contact met ze op.

Ook in de rest van Nederland kunt u een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming inschakelen voor het vogelvriendelijk inrichten van de tuin.

Of ga zelf aan de slag met de tuintips op deze website. Vogelbescherming publiceert ook regelmatig tuintips die aansluiten op het seizoen.

App Tuinvogels

De Tuinvogeltelling-app van Vogelbescherming helpt u de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling in januari wordt daarmee nog leuker én makkelijker!

lees meer

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij