Navigatie overslaan
Boomklever herfst / Sacha Bijkerk Fotogalerij Alle berichten
Boomklever herfst / Sacha Bijkerk Fotogalerij Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Opfrisbeurt voor de herfsttuin

Geplaatst op 29 augustus 2023

Geef je tuin in de nazomer een lekkere opfrisbeurt: herfstbloeiers, vlinders, bessen: dat is nog wekenlang genieten én goed voor de vogels. In 4 stappen op weg naar een fleurige herfsttuin.

Zijn de eerste paar bladeren al voorzichtig gevallen in de tuin? De eerste spinnenwebdraden alweer tegen je hoofd gehad? Het was een groeizame zomer, maar de herfst kruipt naderbij. Het béste moment om de tuin een lekkere opfrisbeurt te geven.

Tuin herfst / Shutterstock Uitnodigend, zo'n fleurige herfsttuin. Dekentje, kopje thee: buiten zitten tot het vriest! Tuin herfst / Shutterstock

1. Puinruimen

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar september is echt dé maand om de tuin te pimpen. Maar, voor er wordt gepimpt, moet je eerst puinruimen. Haal de snoeischaar maar tevoorschijn, want alles wat helemaal dood en dor is, mag afgeknipt en in de biobak. Nou, niet álles. Laat uitgebloeide bloemen staan of liggen. Dat staat decoratief, helemaal in de winter met een laagje rijp. Dan kunnen ze ook nog uitzaaien én vlinders en bodemdiertjes kunnen er overwinteren. Vroegtijdig gevallen blad hark je onder de heg: ook een lekker plekje voor kleine beestjes.

Atalanta hemelsleutel / Shutterstock Hemelsleutel en andere herfstbloeiers lokken nog bendes vlinders. Atalanta hemelsleutel / Shutterstock

2. Herfstbloeiers

Plant vervolgens op een paar strategische plekken herfstbloeiers: planten die juist in september en oktober bloeien. Bijvoorbeeld herfstasters, die staan ook prachtig in een pot en zijn nu op veel plekken te koop. Een andere aanrader is hemelsleutel, een oudroze bloeiende vetplant die nog bendes vlinders lokt. Nog een tip: ijzerhard (verbena), die bloeit al in juni en gaat door tot oktober. Ook de welbekende zonnehoedjes bloeien nog in september.

Huismus water herfst / Anja Janszen Fotogalerij Hark de blaadjes van het gras en strooi wat graszaad op kale plekken, voor wonderlijk snel gazon-herstel. Huismus water herfst / Anja Janszen Fotogalerij

3. Wondersnel gazon-herstel

Heb je her en der een kale plek in het grasveldje, dan is september de ideale tijd om gras te zaaien. De grond is nog lekker warm en er valt genoeg regen, waardoor de zaden snel kiemen. Kale plekken herstel je snel door de grond los te maken en wat graszaad te strooien.

Koolmees bes / Shutterstock Wat veel mensen niet weten: het najaar is de beste tijd om stuiken en boompjes te planten. Koolmees bes / Shutterstock

4. Plant een (bessen)struikje

Plant een vogelvriendelijk struikje zolang het nog niet vriest. De nazomer of herfst is de beste tijd van het jaar, want de snelle groei en het vormen van bloemen is achter de rug. De plant is dus in rust en kan wortelen en zich installeren voor de lente. Op iedere struik leven weer andere insecten en vogels. Bekijk hier alle vogelvriendelijke struiken en de Bessenkalender, zodat je in één oogopslag ziet wanneer ze bloeien en vruchten geven.

Hommel blauwe druif / Shutterstock Hoe eerder die bollen in de grond zitten, hoe vroeger u volgend voorjaar bloemen heeft. Hommel blauwe druif / Shutterstock

Bonus: bloembollen

Plant nu ook vast biologische bloembollen, zoals sneeuwklokje, lelietje van dalen of krokus. Zo heb je al vroeg in het voorjaar een bloemrijke tuin. Prachtig én heerlijk voor de eerste dikke hommels, bijen, zweefvliegen en andere insecten. Die trekken op hun beurt weer vogels aan. Wist je dat sommige vogels (pimpelmezen) ook nectar snoepen in het vroege voorjaar als er nog weinig voedsel is? Nóg een reden om de tuin vol bollen te zetten.

Mijn tuin telt mee

Wat er allemaal in tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren en insecten weten we nauwelijks. Met jouw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Ook jouw tuin zit vol leven.

Doe mee met de Tuintelling

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck