Navigatie overslaan
Alle berichten

De tuin in vuur en vlam

Geplaatst op 5 februari 2014

De vuurdoorn Pyracantha, variëteit ‘orange charmer’, is zeer geschikt voor tuinen. Door de dichte takkenstructuur en de vele doorns is de vuurdoorn een ideale struik voor vogels. Ze kunnen zich hier schuil houden voor sperwers en katten. Ook maken merels, winterkoningen en heggenmussen er hun nest in. Huismussen gebruiken de struik graag als sociale ontmoetingsplaats.

Bloesem in het voorjaar, bessen in het najaar

De ‘orange charmer’ kleurt in het voorjaar prachtig wit, door de vele kleine witte bloempjes. Die worden maar al te graag bezocht door honingbijen, wilde bijen, zweefvliegen, vlinders en hommels. In het najaar staat de struik in vuur en vlam; dan blijkt waar hij z’n naam aan dankt. De honderden bessen kleuren de struik oranje tot dieprood. De bessen hebben een enorme aantrekkingskracht op spreeuwen, merels en andere lijsters.

Aanplanten

De vuurdoorn is een tot vijf meter hoge en brede struik. Plant de struik in gewone grond, in de zon of halfschaduw. Meestal wordt een vuurdoorn aangeplant tegen een muur, zodat hij op een klimplant lijkt. Echt klimmen is er niet bij, maar je kunt hem wel iets omhoog leiden. Houd bij het aanplanten ongeveer twintig centimeter afstand tot de muur. Dit voorkomt dat de wortels eventueel op het uitstekende deel van de fundering stuiten. Vrijstaand op een rij kan met vuurdoorns een ondoordringbare haag worden gemaakt. Aan de zonzijde komen de meeste bessen.

Tijd voor een tuinadvies!

Het voorjaar is in aantocht. Tijd om na te denken over de tuininrichting. Wil je meer vogels in de tuin? Vraag dan hulp aan onze Tuinvogelconsulent. Je ontvangt een advies op maat, een vlekkenplan en het handboek ‘Maak uw tuin vogelvriendelijk’. Dat kost 25 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden.

Kijk hier voor een Tuinvogelconsulent bij jou in de buurt.

 

Deel dit bericht