Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Uw vogeltuin in vuur en vlam

Geplaatst op 23 mei 2023

Geef uw tuin én de vogels een oppepper met één van de betere bessenstruiken. Gebruik voor het gemak de bessenkalender met 19 bessenstruiken (en -bomen) die goed zijn voor vogels. In een oogopslag wanneer ze groen zijn, bloeien of bessen dragen. Dat belooft veel goeds voor het komende jaar! Uitgelicht: de vuurdoorn.
Roodborst vuurdoorn / Shutterstock Veilig opvetten voor de winter. Roodborst vuurdoorn / Shutterstock

Het beste dat u in uw tuin kunt zetten, is een bessenstruik. Dit zijn de voordelen:

  • Hij geeft bloemen. Die zijn mooi en bieden voedsel aan veel soorten (bedreigde) insecten. Die zijn op hun beurt weer voedsel voor jonge vogels, die nog niets anders kunnen eten dan kleine diertjes. Dat lijkt tegenstrijdig, maar ook de insecten komen er netto beter vanaf.
  • Hij geeft koelte in de zomer en een veilige plek voor vogels (en andere dieren) om te rusten of broeden.
  • Als de bloemen zijn uitgebloeid, geeft hij bessen, dus is hij nog stééds mooi. Lekker ook, als ze eetbaar zijn. Anders goed voor vogels die moeten opvetten voor de winter of de trek naar het zuiden.

Vuurdoorn voor veiligheid

De vuurdoorn (Pyracantha) bijvoorbeeld de variëteit ‘orange charmer’ is zo'n  ideale vogelstruik. Door de dichte takkenstructuur en de vele doorns kunnen vogels zich hier goed schuil houden voor sperwers en katten. Merels, winterkoningen en heggenmussen maken er om diezelfde reden graag hun nest in. Huismussen gebruiken de struik vaak als sociale ontmoetingsplaats.

Aantrekkelijke charmeur

De 'oranje charmeur' kleurt in het voorjaar sprookjesachtig wit, door de vele fijne witte bloempjes. Die worden uitbundig bezocht door honingbijen, wilde bijen, zweefvliegen, vlinders en hommels. In het najaar staat de struik in vuur en vlam; dan blijkt waar hij z’n naam aan dankt. Honderden bessen kleuren de struik oranje tot dieprood. Ze hebben een enorme aantrekkingskracht op spreeuwen en merels. Ook onze wintergasten - koperwiek, pestvogel en kramsvogel - zijn er niet weg te slaan.

Pestvogel vuurdoorn / Jankees Schwiebbe Birdphoto Ook wintergasten - koperwiek, pestvogel en kramsvogel - zijn niet weg te slaan bij de vuurdoorn. Pestvogel vuurdoorn / Jankees Schwiebbe Birdphoto

Sensationele haag of muurbedekker

De vuurdoorn is een tot vijf meter hoge en brede struik. Dat wil niet zeggen dat ie zo groot moet worden, want hij laat zich met weinig snoeien klein houden. Plant hem in gewone grond, in de zon of (half)schaduw, hij groeit allicht.

Vaak wordt een vuurdoorn tegen een muur gezet, zodat hij op een klimplant lijkt. Echt klimmen is er echter niet bij, maar u kunt hem wel omhoog leiden. Houd dan bij het planten twintig centimeter afstand tot de muur, zodat de wortels niet op het uitstekende deel van de fundering stuiten. Met vuurdoorns maakt u ook een sensationele haag, met de meeste bessen aan de zonzijde.

Bessenkalender

Nu is de vuurdoorn niet de enige bessenstruik die de tuin én de vogels een oppepper geeft. Om de keuze in de tuincentra voor u gemakkelijker te maken, heeft Vogelbescherming in een bessenkalender met 19 bessenstruiken (en -bomen) op een rij gezet, die goed zijn voor vogels. U ziet in één oogopslag wanneer ze groen zijn, bloeien of bessen dragen. Dat belooft veel goeds voor het komende jaar!

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe je je tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in jouw buurt