Gedragscode vogels kijken en fotograferen

Vogels kijken is een geweldige hobby. Sommige vogelliefhebbers gaan er actief op uit om vogels te kijken of te fotograferen, voor anderen zijn vogels een zeer prettige bijkomstigheid terwijl ze wandelen in de natuur. Op wat voor manier iemand ook van vogels geniet, het is goed om er bewust mee om te gaan. Vogelbescherming hanteert de volgende gedragscode voor het kijken naar vogels en het fotograferen van vogels:
  1. Het belang van de vogels staat altijd voorop.
    Verstoor de vogels en hun leefgebied niet. Bedenk dat een vogel het beste kan worden bekeken als deze zich op zijn gemak voelt. Ga niet dichterbij dan anderen en doe liever een stapje terug dan een stap naar voren. Vogels reageren op verschillende manieren op mensen, afhankelijk van de vogelsoort, de plek en het jaargetijde. Een praktische vuistregel is: als een vogel alert om zich heen kijkt, herhaalde alarmgeluiden maakt of langzaam van u wegloopt, dan bent u te dichtbij. Als een vogel wegvliegt, zag de vogel geen andere opties meer om voor u als ‘indringer’ te vluchten. Wees extra oplettend in het voorjaar en houd een nog ruimere marge aan bij broedende vogels. Heeft u een zeldzame en/of kwetsbare soort gezien? Delen met anderen wordt altijd gewaardeerd, al hoeft dit (zeker bij broedvogels of potentiele broedvogels) niet. Houd bij het delen van informatie ook altijd het belang van de vogel in het oog. Lees meer over verstoring bij vogels.

  2. Wees een ambassadeur voor de vogels en voor vogelaars.
    Deel waar mogelijk wat u ziet en doet, geef uitleg aan geïnteresseerden en help andere vogelaars, vooral beginners. Ziet u iets wat niet door de beugel kan? Spreek mensen er op een constructieve manier op aan; vaak zijn ze meer onwetend dan onwelwillend.

  3. Houd u aan geldende wetten en regelgeving, de wet Natuurbescherming in het bijzonder.
    Dat betekent onder meer: verstoor geen vogels (dit is strafbaar), betreedt privéterreinen niet tenzij u uitdrukkelijke toestemming heeft en houdt u aan de voorschriften en regels van terreineigenaren en -beheerders.

  4. Vogelfotografen lokken vogels soms om ze dichterbij te kunnen fotograferen. Geen probleem, maar zorg ervoor dat het geen directe risico’s met zich meebrengt voor de vogels en dat prooidieren niet speciaal voor de foto worden gedood.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Meld u aan voor Vogels digitaal.