Navigatie overslaan
Tapuit / Michel Geven - BuitenBeeld

Fotowedstrijd het Bevlogen Oog 2016

De winnaars van de fotowedstrijd ‘Het Bevlogen Oog-2016’ zijn bekend! Een wedstrijd voor amateur-, semi-amateur- en professionele fotografen. Op vrijdag, 11 november 2016 werd op het kantoor van Vogelbescherming in Zeist de uitslag bekend gemaakt. De winnaars mochten hun prijs uit handen van juryvoorzitter en topfotograaf Jan Vermeer in ontvangst nemen. Bekijk hier de winnende foto's.
Prijswinnaars Bevlogen Oog 2016 / Lars Soerink Zes van de acht prijswinnaars waren aanwezig bij de uitreiking. Achterste rij van l.n.r.: Peter Geurts namens Karin de Jonge, Bob Rodenburg, Willem Luikx. Voorste rij van l.n.r.: Matthijs Heijboer, Sjoerd van Eijnsbergen, Corné Koopmans. Prijswinnaars Bevlogen Oog 2016 / Lars Soerink

Thema wilde vogels

De foto’s moesten van in het wild levende vogels zijn; geen vogels in gevangenschap of van roofvogelshows bijvoorbeeld. De jury lette vooral op ‘vogels en hun gedrag’ en ‘vogels in hun leefgebied’.

Verantwoorde vogelfotografie

Alle inzendingen dienden te voldoen aan de door Vogelbescherming opgestelde criteria voor verantwoorde vogelfotografie (pdf).

Categorieën

De wedstrijd kende een categorie voor jongeren tot 16 jaar en een categorie volwassenen (vanaf 16 jaar). Er werd geen onderscheid gemaakt tussen amateur-, semi-amateur en professionele fotografen.

Jury

De jury bestaat uit: Jan Vermeer (topnatuurfotograaf), Loes van Harrevelt (conservator Nederlands Fotomuseum), Janneke Smale (art-director), Lars Soerink (natuurfotograaf en redactielid Vogels) en Hans Peeters (hoofdredacteur Vogels).

Nominatie

In totaal werden zo'n 1250 foto's ingezonden. De jury nomineerde 30 foto's uit de zowel door jeugd als volwassenen ingezonden foto's. Het aantal jeugdinzendingen was te weinig om tot 10 nominaties te komen.

Bekijk de 30 genomineerde foto's
(Klik op het beeld voor meer informatie over de foto.)

Winnaars

De jury koos uit de dertig genomineerden de uiteindelijke winnaars. Elke categorie kent drie winnaars (1 t/m 3). De prijswinnaars ontvingen op vrijdag, 11 november op het kantoor van Vogelbescherming hun prijs uit handen van juryvoorzitter Jan Vermeer. Kijk hier voor de winnaars 1 t/m 3 in de categorie volwassenen en jeugd. In beide categorieën werd eveneens een aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De vier beste inzendingen per categorie krijgen een eervolle plek in het magazine Vogels van december 2016. Bekijk hier de foto's van de winnaars.

Prijzen

  • Bovenste rij: categorie jeugd
  • Onderste rij: categorie volwassenen