Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Wandelexcursie weidevogels

Elk jaar op nieuw zijn we benieuwd hoeveel weidevogels er terugkeren om weer te gaan broeden. In het Natura 2000 gebied de Donkse Laagten, wordt er alles aan gedaan om weidevogels als o.a. de grutto, een goede plek te bieden om te broeden. We zitten hier in het Laagveen en dat ligt ook flink onder druk doordat door de droogte van afgelopen jaren, het veen flink ingeklonken is, waardoor natte en bloemrijke hooilanden, nu vaak hoger liggen dan de weilanden erom heen. Kunstmatig wordt toch geprobeerd om die landen speciaal voor de grutto, nat te houden. U wandelt tijdens deze excursie, dwars door het gebied heen en zal zien, dat water het verschil maakt in het landschap, voor zowel vogels, als planten. Ook is het een landschap met veel geschiedenis, waar u kan zien, hoe polders ontstaan zijn. De oudste getuigen zijn de houtkaden die voor ontwatering zorgden, voordat de echte inpoldering begon. Ook thans functioneerd de molen nog, om te zorgen voor de waterhuishouding. Naast de weidevogels, worden er ook vaak diverse soorten rietvogels en watervogels gezien, waarvan o.a. de blauwborst en diverse soorten eenden. Kortom, genoeg te beleven en een echte aanrader.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Vogelbescherming Nederland

Onderwerp

Weidevogels

Doelgroep

Kinderen/gezinnen

Startpunt

Zijdeweg Oud-Alblas
Het startpunt ligt op de parkeerplaats langs de N481, net voordat u met een bocht naar links, de brug op zal gaan rechts. Opletten, want de parkeerplaats staat niet als zodanig aangegeven. Eigenlijk is het de oude weg, naar de Zijdebrug, wat nu een fietspad is. Ook is er geen sanitair of horeca aanwezig daar. U kunt wanneer u er gebruik van wil maken vooraf of achteraf, naar restaurant De Krom in Oud Alblas gaan, wat een paar kilometer ervoor rechts ligt, vlak voor de eerste brug op de N 481.

Duur

2.5 uur

Bijzonderheden

Let op, dat er geen horeca of sanitair op de locatie is, zoals beschreven bij de route. Wanneer het een natte periode is, kan de route erg modderig zijn. Normaal volstaan goede wandelschoenen. Ook is het advies om vooraf te checken of het eventueel koud en winderig is. Het is in een open vlakte en dan is het raadzaam om wat warmere kleding te dragen. Uiteraard is het aan te bevelen om een verrekijker mee te nemen, want dat verhoogt zeker het vogel plezier. Graag hoor ik of er inderdaad kinderen meekomen, zodat ik het programma kan aanpassen, om het ook voor kinderen boeiend te maken.

Toegankelijk met rolstoel

Nee
Het gebied is niet geschikt voor minder validen

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Titel
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Privacy Waarborg
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving