De vorige editie, uit 2008, was nog gebaseerd op de Flora- en Faunawet, de voorganger van de Wet natuurbescherming. Omdat deze dus echt wel aan een update toe is, heeft onze huisjurist Harm Dotinga de pen opgepakt. Was de vorige editie vooral geschreven voor handhavers en opsporingsambtenaren. Met het schrijven van dit nieuwe naslagwerk richt Harm zich ook op (VBN) vrijwilligers, leden van Vogelwerkgroepen en particulieren om hen te helpen hun weg te vinden in het recht.
De heruitgave van Vogels en de wet biedt een actueel overzicht van de wetgeving die gericht is op de bescherming van wilde vogels en hun belangrijkste leefgebieden in Nederland. Het uitgangspunt van het boek is de nieuwe Omgevingswet die vanaf 1 januari 2024 de juridische basis voor deze bescherming vormt.
Het boek is ingedeeld in drie hoofdthema’s: bescherming van wilde vogels, bescherming van belangrijke vogelgebieden en handhaving van de regels. Onderwerpen als zorgplicht, verboden handelingen, schadelijke activiteiten (bouw energietransitie, loslopende katten, honden en het kappen en snoeien) worden in de hoofdstukken van deel 1 toegelicht. In deel 2 gaat Harm onder andere in op de beschermingsaspecten van Natura 2000-gebieden, Natuurnetwerk en beschermde weidevogelgebieden. In deel drie geeft Harm handvaten voor opsporingsbeambtenaren en burgers om de wet ter hand te nemen bij het beschermen van vogels.
"Je hoeft de wet niet te kunnen begrijpen, maar het is wel handig als je de weg kent naar de mensen of instanties die je verder kunnen helpen als je een juridisch probleem hebt bij het beschermen van vogels. Daar helpt deze nieuwe editie van dit boek hopelijk bij!”
Harm Dotinga, huisjurist Vogelbescherming Nederland
Verschijningsdatum: medio september
Pagina's: 320 pagina's
Formaat: 14 x 21 cm
Uitvoering: paperback
Bestel hier een gratis exemplaar van Vogels en de wet