Navigatie overslaan
De kersentuin / Erik Honing

Citizen science: Tuinvogeltelling en Jaarrond tuintelling

Via de Nationale Tuinvogeltelling en de Jaarrond Tuintelling verzamelt Vogelbescherming met partners gegevens over vogels in de directe omgeving van mensen.

Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling is uitgegroeid tot het grootste citizens science evenement van Nederland. Ruim 70.000 mensen noteren in een weekend gedurende een half uur hoeveel vogels er in hun tuin komen. Gewoon leuk om mee te doen en nuttig voor het onderzoek naar vogels in de stad. Het evenement vindt elk jaar plaats in januari. Vogelbescherming organiseert het evenement met medewerking van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

10 jaar Tuinvogeltelling

In 2013 organiseerde Vogelbescherming de 10e Nationale Tuinvogeltelling. Na afloop werden de trends in 10 jaar op grote schaal tellen en enkele bijzonderheden op een rij gezet. Zo biedt deze tuinvogeltelling ‘aanvullend bewijs’. Het verdwijnen van de mus uit de binnensteden kwam ook duidelijk uit 10 jaar tuinvogels tellen naar voren.

Jaarrond Tuintelling

Via de Jaarrond Tuintelling kunnen deelnemers het hele jaar door bijhouden wat er sluipt, kruipt, tjilpt, piept, groeit en bloeit in de tuin. Zo krijgen we een beter beeld hoe natuur functioneert in een stedelijke omgeving. Deelnemers krijgen er ook wat voor terug: quality time in de eigen tuin. Meedoen is heel gemakkelijk. Meer informatie en aanmelden hier.