Navigatie overslaan
Steenarend / Shutterstock Alle berichten
Steenarend / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Wat goeds doen voor vogels en natuur

Geplaatst op 16 december 2020

Vanaf nu tot 1 februari 2021 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Marcel Ligthart wat hem motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.
Marcel Ligthart Marcel Ligthart

Marcel Ligthart

Leeftijd: 53 jaar

In de Ledenraad sinds? 2017

Beroep: manager Branchemanagement

Marcel, waarom zet jij in voor de bescherming vogels?

“Het is belangrijk dat mensen omkijken naar vogels, omdat de mensen zelf de grootste bedreiging zijn. Een vogel zal zich altijd proberen aan te passen maar kan niet voor zich zelf opkomen. Daarom moeten wij dat doen. Het geeft mij een prettig gevoel om voor een ander levend wezen iets te kunnen doen.”

Wat is jouw mooiste vogelervaring?

“Afgelopen zomer wandelde ik in Tirol, Oostenrijk. Tijdens een zware klim rustte ik even uit bij een open plek op een bosrijke berghelling. Terwijl ik bij het beekje mijn waterfles vulde, hoorde ik boven mij een typische ‘schreeuw’. Precies boven mij cirkelde een steenarend. Hij kwam even gedag zeggen. Ik heb dit op foto en video kunnen vastleggen en kan er niet zonder te glimlachen naar terugkijken. Dit is een moment dat ik koester.”

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Het is prettig om een bijdrage te leveren aan de vereniging met ervaring die je hebt opgedaan in het bedrijfsleven. Vogelbescherming kent vele leden en vrijwilligers en ergens moet er een linking pin zijn tussen hen en  het bestuur. Je mag mee reflecteren en beslissen. Je hebt echt, daadwerkelijke invloed. Het is fijn om iets terug te doen voor de natuur waar ik elke dag van kan genieten. Waarom dan niet een bijdrage leveren? Naast zitting in de commissie Communicatie heb ik ook zitting in de bijzondere commissie De Gouden Lepelaar. Dat is een prijs die Vogelbescherming uitreikt aan een bevlogen vrijwilliger.”

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

“Als lid van de Ledenraad lever je een bijdrage aan een succesvolle vereniging die weer zorgt voor plezier van anderen. Je doet wat goeds voor vogels en natuur. Daarnaast groei je als persoon én vergroot je jouw netwerk. Voor iedereen die werkt in het bedrijfsleven is het ook een verrijking om te zien welke krachten er spelen bij een vereniging. Kortom, enorm waardevol. Dus…waarom zou jij je niet kandidaat stellen?”

Samen voor vogels en natuur

Wilt u zich kandidaat stellen voor de Ledenraad?

… En bent u minimaal 1 jaar lid, dan kunt u zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Dat kan tot uiterlijk 1 februari 2021.

 

Meer informatie hier

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws