Navigatie overslaan
Rotskruiper / Shutterstock Alle berichten
Rotskruiper / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

‘Betrokken bij de vogels en Vogelbescherming’

Geplaatst op 19 april 2022

Leden van Vogelbescherming kunnen van 19 april tot 15 mei hun vertegenwoordiger in de Ledenraad kiezen. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming en waarom uw stem belangrijk is. Deze keer: Machiel Bosch.

Stem voor de nieuwe Ledenraad

Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Herkiesbare leden kunnen herkozen worden en nieuwe leden gekozen.
Bent u lid? Dan kunt u hier stemmen. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat om u te vertegenwoordigen.

Machiel Bosch Machiel Bosch

Machiel Bosch

Leeftijd: 66 jaar

In Ledenraad sinds: 2020

Beroep: Gepensioneerd, ik ben ruim veertig jaar werkzaam geweest in het natuurbeheer.

Waarom zet jij je in voor de bescherming van vogels?

“Vogels geven me elke dag vreugde. Ze ontroeren me vaak. Voor mij is de liefde voor vogels de aanleiding geweest om een beroep te kiezen in het natuurbeheer. Ze verdienen aandacht en bescherming want veel van ons menselijk handelen heeft invloed op hun leefomgeving. En heel vaak is dat een negatieve invloed. Het is daarom goed dat er een stevige vereniging is die vogels beschermt. En stel je eens voor: een wereld zonder vogels. Daar wil je niet aan denken.”

Wat is je mooiste vogelervaring?

“Dat zijn er zeer vele. Wat me nu te binnen schiet: enkele jaren geleden kampeerde ik met vogelvriend Bart in de Kaukasus. Aan het eind van de middag maakten we over een bergpaadje boven ons tentje nog een korte wandeling. En daar, plots, boven ons tegen een zonbeschenen berghelling zagen we een rotskruiper. We hebben hem lang kunnen bekijken, hoe hij al foeragerend zich over de steile rotsplaten voortbewoog. Als een bovenmaatse, prachtig gekleurde vlinder. Maar het hoeft echt niet altijd ver weg en exotisch te zijn. Ik geniet ook van de houtduif die op m'n dakterras uit de waterbak komt drinken.”

Wat spreekt je aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Voor mij is het een manier om m'n betrokkenheid bij de vogels en het werk van Vogelbescherming inhoud te geven. Om bij te dragen. Ik ontmoet anderen, zowel de professionals van de organisatie als de andere leden van de raad die ieder vanuit eigen motivatie zich sterk maken voor vogelbescherming. En dat vind ik leuk.”

Waarom zouden leden volgens jou moeten stemmen voor kandidaten voor de Ledenraad?

“Als je kiest voor een lidmaatschap van Vogelbescherming word je lid van een vereniging. Dat is, in mijn opinie, wat minder vrijblijvend dan het nemen van, bijvoorbeeld, een abonnement op een willekeurig tijdschrift of Netflix. De leden hebben invloed op de koers van de vereniging. En voor een goed functionerende vereniging heb je een goed functionerende ledenraad nodig. Zo simpel is dat.”