Navigatie overslaan
Grutto / Jelle Verheij - Fotogalerij Alle berichten
Grutto / Jelle Verheij - Fotogalerij Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

‘Een vereniging is van de leden’

Geplaatst op 29 april 2022

Leden van Vogelbescherming kunnen van 19 april tot 15 mei hun vertegenwoordiger in de Ledenraad kiezen. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming en waarom uw stem belangrijk is. Deze keer: voorzitter Wouter Rohde.

Stem voor de nieuwe Ledenraad

Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Herkiesbare leden kunnen herkozen worden en nieuwe leden gekozen.
Bent u lid? Dan kunt u hier stemmen. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat om u te vertegenwoordigen.

Wouter Rohde Wouter Rohde

Wouter Rohde

Leeftijd: 62

In Ledenraad sinds: 2018, sinds 2021 voorzitter, nu herkiesbaar

Beroep: zelfstandig adviseur

Waarom zet jij je in voor de bescherming van vogels?

“Vogels zijn gracieus, slim, fascinerend. En ze spreken tot de verbeelding. Vliegen, wie wil dat nu niet ook kunnen? Om van vogels te kunnen blijven genieten moet er veel gebeuren. Vogels beschermen is belangrijk. En de beste manier is om ons te richten op het behoud én de versterking van de hele natuur. Vogelbescherming Nederland is daarin een sterke en gewaardeerde partner.”

Wat is je mooiste vogelervaring?

“Mijn mooiste vogelervaring komt elk jaar weer terug. Dat is de aankondiging van het voorjaar als ik de eerste grutto weer hoor. Dat is niet iets dat ik rustig afwacht maar daar ga ik bewust naar op zoek eind februari. In de Eempolders of als ik echt niet kan wachten bij het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Daar komen er soms wel duizend tegelijk rusten. De grutto roept zijn eigen naam maar ik denk wel eens dat de naamgever niet helemaal goed heeft geluisterd. Ik hoor meestal togrut, togrut, togrut, …”

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Een vereniging is van de leden. Met alle leden de koers bespreken is ondoenlijk. Daarom is de koers in handen gelegd van de Ledenraad. Dat is een verzameling mensen met een brede achtergrond, die de kunst verstaan zich tot de hoofdlijnen te beperken en de juiste vragen te stellen. De brede achtergrond van de mensen in de Ledenraad maakt dat snel een beroep kan worden gedaan op relevante gezichtspunten. Dat is voor de medewerkers van Vogelbescherming nuttig. Die zijn vooral vakspecialist en hebben baat bij een goede antenne in de buitenwereld.”

Waarom zouden leden volgens jou moeten stemmen voor kandidaten voor de Ledenraad?

“Het is belangrijk dat er een Ledenraad is. En het is net zo belangrijk om een mandaat te hebben als je in de Ledenraad meespreekt. Dat geeft een basis om echt namens de leden en wat mij betreft ook namens de belangen van vogels en de natuur te spreken. Daar gaat het tenslotte om. Gelukkig lijken wederom alle kandidaten bijzonder gemotiveerd om zich daarvoor in te zetten. Dat geldt ook voor mijzelf.”