Navigatie overslaan
Roodborst in de sneeuw / Shutterstock Alle berichten
Roodborst in de sneeuw / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Waarom roodborsten op kerstkaarten staan

Geplaatst op 6 december 2021

Het is altijd en eeuwig de roodborst die prijkt op de gezellig besneeuwde kerstkaarten die in december op uw mat landen. Waarom toch? Waarom geen goudvink, of een grote bonte specht? Om maar wat te noemen.

Die roodborst op onze kerstkaarten danken we aan de Engelse postbodes uit de Victoriaanse tijd. Die postbezorgers moesten destijds een rood uniform dragen, want die kleur hoorde bij het koningshuis en de Britse vlag. Daardoor leken ze op roodborsten en kregen de bijnaam 'robins' (roodborsten). Al snel kwamen er toen kerstkaarten met roodborsten die aan de deur klopten om de post te bezorgen. Net als de postbode. Toen had je het balletje aan het rollen.

Roodborst kerstkaart / Shutterstock Roodborst-postbodes. In het echt zie je ze nóóit samen, want ook 's winters verdedigen ze fel hun territorium. Roodborst kerstkaart / Shutterstock

Vuur in de stal van Jezus

Veel eerder zorgden roodborsten -volgens de verhalen- in de stal van Jozef en Maria er met hun gefladder voor dat het vuur bleef branden. De stal waar Jezus werd geboren was namelijk erg koud en Jozef moest naar buiten om extra hout te halen voor het vuur. Dat duurde echter zo lang dat het bijna doofde. Het lukte de roodborsten gelukkig het vuur weer aan te wakkeren, maar daarbij verschroeide de veren op hun borst naar een rode kleur.

Roodborst (santa) / Ian W. (vogelweb) Roodborst met kerstman-baard Roodborst (santa) / Ian W. (vogelweb)

Kerstman-roodborst

Even een leuk weetje tussendoor over de bijzondere foto hierboven: een roodborst met een kerstmanbaard! Deze roodborst heeft een kleurafwijking. Dit is aangeboren en blijft zijn hele leven zo. De vogel maakt te weinig pigment om alle veren te kleuren, waardoor delen wit zijn. Het komt niet veel voor en ziet er zeker op deze plaats heel apart uit.

Al 150 jaar een succes

De roodborst  staat natuurlijk ook gewoon op kerstkaarten omdat het zo’n fantastische vogel is. Hij zit ’s winters in bijna elke tuin, hij is voor iedereen herkenbaar met zijn rode borstje en hij ziet er klein en schattig uit (ook al is ie dat lang niet altijd). Bovendien went hij aan mensen, dus kan best tam worden. Die roodborst-kerstkaarten zijn dus een doorslaand succes, nu al pakweg 150 jaar.

Goudvink stel / Pixabay Geef toe: het zijn net twee kerstballen in de boom. Goudvink stel / Pixabay

Kerstbal met een bivakmutsje

Toch is ook de goudvink een goede kerstkaart- kandidaat. Geef toe, het zijn net twee kerstballen dat stelletje hierboven: rood, bol en rustig in de boom. Het mannetje tenminste. Het vrouwtje is meer een beige kerstbal. Ze blijven het hele jaar samen, dus het is een setje voor een kerstboom zonder kleurenthema. Ze zien er ook nog onwijs lief uit met die kleine zwarte bivakmutsjes en hun korte, bolle snavels.

Grote bonte specht in winterweer / Shutterstock Dat mooie rooie achterwerk is zeker een kerstkaart waardig. Grote bonte specht in winterweer / Shutterstock

Mooi rood achterwerk

Even Googlen leert dat mezen inmiddels wel in trek raken als kerstkaart - terecht- maar de grote bonte specht nog niet. Zonde. Dat komt vast omdat ie pas sinds kort in aantal toeneemt en uitbundig in tuinen komt. Daar komt volgend jaar vast verandering in, want dat mooie rooie achterwerk is zeker een kerstkaart waardig.

Infographic grotebontespecht / roodborst / goudvink Herkenningstips voor de kerstkaart-kandidaten Infographic grotebontespecht / roodborst / goudvink

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus