Navigatie overslaan
Grote bonte specht huismus voer / Pixabay Alle berichten
Grote bonte specht huismus voer / Pixabay Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Grote bonte specht, welkom in jouw tuin?

Geplaatst op 22 november 2021

Wat gaat het goed met de grote bonte specht! Fijn. Een fraaie vogel, die steeds vaker tuinen bezoekt. Heet je ze welkom in je tuin met deze tips? Misschien tel je er dan wel één bij de aankomende Tuinvogeltelling.

De grote bonte specht gaat als een speer: het worden er ieder jaar weer meer. Inmiddels hebben ze ook alle Waddeneilanden gekoloniseerd en komen nu dus in het héle land voor. Hun aantal is sinds begin jaren ’90 met zowat de helft toegenomen. Wat een feest.

Grote bonte specht tuin / Pixabay De grote bonte kopt ‘m in: hij is flexibel, past zich aan, koloniseert nieuwe gebieden en is niet bang voor ons. Grote bonte specht tuin / Pixabay

Eén-tweetje tussen mens en specht

Het succes van de grote bonte specht is eigenlijk een soort één-tweetjes tussen mens en dier. Onze bijdrage is dat we de ouder wordende bossen steeds natuurlijker beheren: dus dode bomen mogen blijven liggen en er staan meer boomsoorten. De grote bonte kopt ‘m in: hij is flexibel, past zich aan, koloniseert snel nieuwe gebieden met geschikte nestbomen en durft dichtbij mensen te broeden.

Grote bonte specht voer / Nic. Coenen Fotogalerij Vogelbescherming krijgt legio meldingen van grote bonte spechten die zelfs hun jongen in de tuin grootbrengen. Grote bonte specht voer / Nic. Coenen Fotogalerij

Spechten zijn apart

Vogelliefhebber of niet, bijna iedereen weet wat een specht is, omdat ze zo apart zijn. Anders dan andere vogels. Verticaal hangen tegen een boomstam, roffelen, holletjes uithakken in bomen. Duidelijk. Nu komt de grote bonte specht het meest voor van alle bonte spechten, dus als je een zwart-witte specht ziet, is het vrijwel zeker die. Even voor het vergelijk:

Infographic spechten Infographic spechten

Knus in de omgeving

Knus van grote bonte spechten is, dat ze het hele jaar in de omgeving van hun broedgebiedje leven; ook in de winter. Er is dan wel wat minder voedsel te vinden, dus zoeken ze in een grotere cirkel rond hun uitvalsbasis. Bij gebrek aan insecten nemen ze noodgedwongen genoegen met noten en zaden van sparren- en dennenkegels.

Grote bonte specht / Shutterstock Als hij de walnoot ergens kan vastklemmen, hakt hij hem met gemak stuk. Grote bonte specht / Shutterstock

Spechtenpret bij de Tuinvogeltelling

Bij die winterse omzwervingen komen grote bonte spechten steeds vaker terecht in (stads)tuinen. Dus bij u! Dat is leuk. En hoe meer er zijn, hoe waarschijnlijker dat dat gebeurt. Dat wordt nog eens pret hebben met de Tuinvogeltelling dit jaar, want de kans wordt hiermee natuurlijk ook steeds groter dat je een grote bonte specht telt.

25.000 grote bonte spechten

Vorige keer, januari 2021, zijn meer dan 25.000 grote bonte spechten geteld tijdens de Tuinvogeltelling. Daarmee haalde hij zelfs de top 20. Voor het vergelijk: in januari 2018 waren het er rond de 10.000. Als het dit jaar ook nog eens een strenge winter wordt, tellen we er misschien nóg wel meer. Want hoe kouder het is, hoe eerder ze de tuin bezoeken.

Kleine bonte specht voer / Pixabay Vaak is een bonte specht in een tuin een grote, maar heel soms blijkt het een kleine (zo'n 700 geteld vorige keer). Kleine bonte specht voer / Pixabay

Verwelkom de specht alvast in jouw tuin

De Tuinvogeltelling lijkt nog ver weg: 28, 29 en 30 januari 2022, maar toch is dít is een goed moment om de grote bonte specht vast te laten merken dat die welkom is in jouw tuin. Hang pinda’s en vetbollen op, daar zijn ze fan van. En vogelpindakaas: smeer het op de bast van een boom, of in een spechtenblok. Voer ze vanaf nu vast een beetje bij, dan komt jouw tuin hopelijk op een spechten-voedselroute.

Grote bonte specht / Jasper de Ruiter Grote bonte specht / Jasper de Ruiter

Maak een spechtenblok

Dit heb je nodig:

  • een openhaardblok of een dikke tak (minimaal 10-15 cm doorsnede)
  • een boormachine met een 10 mm of 12 mm boor
  • haakje en touw
  • vogelpindakaas

Boor verschillende gaten in het hout, ongeveer vier à vijf centimeter diep. Vul deze gaten vervolgens met vogelpindakaas. Schroef een stevige haak boven in het hout en hang het blok met het touw in een boom. Kies een plaats waar de specht de tuin goed kan overzien, want spechten zijn schuw van nature.

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling