Navigatie overslaan
distelvlinder / pixabay Alle berichten

Onkruid te lijf, zonder gif

Geplaatst op 1 juni 2023

Gif in de tuin is slecht voor insecten, vogels, zo’n beetje alles en iedereen eigenlijk, daarvan bent u inmiddels vast overtuigd. Maar, wat zijn de alternatieven?

Onkruid is een raar woord. Het betekent namelijk voor iedereen wat anders. Zo is akelei voor de meeste mensen een prachtige bloem, maar voor een spinaziekweker is het onkruid, want het moet niet op een bord pasta belanden. U trekt hondsdraf misschien vlijtig uit uw tuin, terwijl een ander het als bodembedekker gebruikt.

Denk anders over onkruid

Met dat gedachtensprongetje, kunt u veel planten die uit zichzelf opkomen ineens gebruiken in de tuin! Als u ze mooi vindt, zijn ze geen onkruid, maar tuinplanten. Ze groeien er toch al en overleven blijkbaar goed. Laat dus gewoon eens iets staan dat u niet herkent. Tip: mocht u het afschuwelijk lelijk vinden, trek het dan wel uit voor het zaad vormt.

tuin / shutterstock Soorten ooievaarsbek en reigersbek komen vaak spontaan op en staan prachtig. (links, achter de stoel) tuin / shutterstock

Inheemse soorten voor insecten

Bijkomend voordeel van planten die zomaar opkomen: vaak zijn het inheemse soorten. Dat zijn soorten die hier ook in de natuur groeien en waar insecten blij mee zijn. Enkele voorbeelden van planten die u - naast hondsdraf - prima als bodembedekker kunt laten staan zijn bosaardbei, gele dovenetel, Robertskruid, penningkruid, speenkruid of zenegroen.

Gele dovenetel / Shutterstock Gele dovenetel. Insecten zijn blij met inheemse soorten. Gele dovenetel / Shutterstock

Het onkruid afweren

Mooie bodembedekkers zijn briljant. Ze woekeren vaak een beetje (maar laten zich weer makkelijk uittrekken) en bedekken alle kale stukken grond – zoals het woord al zegt. De planten die voor u onkruid zijn, maken zo geen kans. Het mogen natuurlijk ook bodembedekkers zijn die u in het tuincentrum koopt (maagdenpalm, vetkruid). Ook uitheemse soorten zijn welkom, als er maar genoeg inheemse soorten zijn.

Een tuin zonder gif is goed nieuws voor insecten en dus ook voor vogels!

Roodborst en insecten / shutterstock Roodborst en insecten / shutterstock

Mos is mooi!

Mos werkt volgens hetzelfde principe. Laat mos dat zich aandient gemoedelijk tussen de voegen van uw stenen groeien, en er zal geen plant meer opkomen. Een soort voegbedekkers eigenlijk, in plaats van bodembedekkers. Durf het aan! Ga voor de mostuin en kijk uw ogen uit als het mos begint te bloeien.

Ook egels zijn blij met insecten. Én met mos.

Wieden: kennismaken met uw tuin

Genoeg over bedekkers. De volgende stap in de strijd tegen uw onkruid is wieden, ofwel uitrukken. Wieden heeft een slechte naam, maar is eigenlijk een fijne manier om uw tuin en tuinbewoners beter te leren kennen. Even op de hurken, van dichtbij kijken wat er allemaal gaande is en eruit trekken wat u lelijk vindt. Het hoeft ook geen uren achter elkaar. Af en toe vijf minuten als u op de vaatwasser wacht werkt net zo goed.

Paardenbloem. Vaak bestempeld als onkruid, maar heeft toch ook z'n voordelen voor vlinders.

Herken uw (on)kruid

Leer ten slotte uw onkruid kennen als u het te lijf wilt gaan. Verschillende soorten, vragen namelijk een verschillende aanpak. Google biedt uitkomst, zoek op ‘onkruid herkennen’ en u bent een eind.

Eenjarig of meerjarig ‘onkruid’ (brandnetels, kleefkruid, nachtschade) trekt u zo uit de grond. Als het zich niet uitzaait, heeft u volgend jaar een stuk minder werk. Pak het plantje laag vast, net onder de grond, dan trekt u de wortels mee. Dit gaat het beste na een regenbuitje. Kunt u meteen de naaktslakken wegvangen.

Wortelonkruid (zoals paardenbloemen of distels) moet u diep uitsteken, met wortel en al. Gebruik een onkruidsteker, of oud aardappelschilmesje.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck