Navigatie overslaan
Polderpracht Alle berichten

Nationale Postcode Loterij steunt PolderPracht Terschelling

Geplaatst op 5 februari 2014

De Nationale Postcode Loterij steunt het project PolderPracht Terschelling met 2,3 miljoen euro. Dat werd bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala 2014. Vogelbescherming Nederland is zeer verheugd met de toekenning; met het geld kan 40 procent van de Terschellinger polder natuurpolder worden. Er wordt een rijke natuur gecreëerd om de polder aantrekkelijk te maken voor weidevogels. Tegelijkertijd breidt de Terschellinger Kaasmakerij haar assortiment natuurproducten uit en wordt de polder een bloemrijke trekpleister voor toeristen.

De polder van Terschelling dreigt als uniek weidevogelgebied te verdwijnen. Nu nog is de polder broedgebied voor grote aantallen weidevogels. De nabijheid van de Waddenzee, het open karakter van de polder, de grote motivatie van een groep boeren die zich inzet voor de poldernatuur en de afwezigheid van vossen maken het gebied aantrekkelijk voor weidevogels. De polder loopt echter gevaar en dreigt stil en natuurarm te worden door toenemende intensivering en verdere schaalvergroting.

Betere melkprijs, bloemrijke polder

Het project PolderPracht Terschelling biedt boeren de kans om duurzaam én profijtelijk te produceren. Boeren die leveren aan de Terschellinger kaasmaker krijgen voor hun melk een beduidend betere en stabielere prijs. In ruil daarvoor bedrijven zij natuurvriendelijke landbouw. Zij zorgen ervoor dat de polder in de lente roze, geel en rood kleurt van de bloemen. Leuk voor de toeristen, maar fantastisch voor naar insecten zoekende weidevogelkuikens. 

Vogelbescherming gaat met het geld van de Nationale Postcode Loterij en in samenwerking met allerlei partijen de komende vier jaar het leefgebied van weidevogels verbeteren, het assortiment van Terschellinger natuurproducten zoals kaas uitbreiden en de recreatiemogelijkheden in de polder verbreden.