Navigatie overslaan
Polderpracht Alle berichten

Nieuwe weidevogel-fietsroute op Terschelling

Geplaatst op 19 maart 2018

Onlangs vond de feestelijke opening plaats van de Terschellinger Polderroute. Deze fietsroute in het kader van het project PolderPracht maakt de schoonheid van dit uitmuntende weidevogelgebied goed zichtbaar.
Fietsroute Terschelling / Anne Lieke Struijk Op elk informatiepunt staat een eigen weidevogel. Fietsroute Terschelling / Anne Lieke Struijk

Fietsroute door vogelrijke polder

Wie ooit op het Waddeneiland Terschelling is geweest, herkent het beeld vast: een weidevogel op een houten paaltje, uitkijkend over de weidse polder. Dat was de inspiratie voor een weidevogelroute door de Terschellinger Polder, aan de Waddenzee-kant van het eiland.

Vooral in de maanden april, mei en juni, als de polder volop in bloei staat, leven in de polder grote groepen vogels. Er broeden dan ook weidevogels zoals grutto, kievit en tureluur. De Terschellinger polder is sinds enkele jaren het toneel van het project PolderPracht. Samen met gemeente, boeren, kaasmakers, ondernemers en vele andere betrokken partijen en met steun van de Postcode Loterij laten we hier zien dat weidevogels een toekomst hebben in Nederland.

Tijdens de fietsroute kom je langs mooie vogelkijkplekken, bezoekboerderijen en winkels waar PolderPracht-producten te koop zijn. Door het kopen van deze producten uit de polder, zoals de Terschellinger Kaas, worden boeren die zich extra inzetten voor de weidevogels ondersteund. Dat is een cruciale factor in het duurzaam beschermen van de vogelrijke polder.

Weidevogels beschermen

Bij het ontwerp van de fietsroute is rekening gehouden met de authentieke charme van de Terschellinger Polder, die zich kenmerkt door de leegte, weidsheid, houten paaltjes en hekken. Bovenop ieder informatiepunt staat een eigen weidevogel en een paneel met boeiende informatie over vogels. Ook lezen fietsers en wandelaars er uitleg over die specifieke plek in de polder: wat voor bijzondere natuur is er te zien is en welke maatregelen zijn er genomen om weidevogels te beschermen.

Stalen tureluur

De openingshandeling voor de polderroute werd verricht bij het hek van melkveehouder Egbert Zorgdrager. Hij heeft op zijn land, in het kader van het PolderPracht-project, een waterpomp geplaatst om zijn bloemrijke weides nat te houden: een paradijs voor weidevogels. Bovenop het hek van Zorgdrager pronkt een stalen tureluur.

Gratis routeboekje

De papieren routeboekjes van de Terschellinger Polderroute kunt u gratis afhalen bij VVV Terschelling en de bezoekboerderijen op de route. De Terschellinger Polderroute is ook online gratis te downloaden via de PolderPracht-website. Klik hier.

N.B. Zonder routeboekje is de route overigens ook te volgen; de palen in de polder wijzen u de weg.

PolderPracht PolderPracht

Opening van de route bij het hek van melkveehouder Zorgdrager. V.l.n.r.: Egbert Zorgdrager (melkveehouder), Arie Doeksen (Vogelwacht Terschelling), Oeds Bijlsma (secretaris-directeur Wetterskip Fryslan), Michel Aaldering (directeur VVV Terschelling), Bert Wassink (burgemeester Terschelling), Gerrit Gerritsen (projectleider PolderPracht – Vogelbescherming), Marieke Rodenhuis (Nationale Postcode Loterij) en Fred Wouters (directeur Vogelbescherming Nederland).