Navigatie overslaan
Tureluur en grutto / Jelle de Jong Alle berichten

Koop kaas voor een toekomst mét weidevogels

Geplaatst op 11 september 2019

Alle FrieslandCampina-boeren op Terschelling hebben besloten hun melk op het eiland te laten verwerken tot PolderPracht-kaas. Hierdoor gaan zij meer land natuurvriendelijk beheren, zodat de toekomst van de weidevogels op het eiland er rooskleurig uitziet. Vogelbescherming juicht deze ontwikkeling van harte toe.
Polder Pracht kaas / Anne-Lieke Struijk-Faber In het schap bij Albert Heijn Polder Pracht kaas / Anne-Lieke Struijk-Faber

Een tank met vele liters melk maakt momenteel nog wekelijks de overtocht van Terschelling naar het vaste land. Maar daar komt verandering in. De melk zal de komende jaren in steeds grotere hoeveelheden op het eiland verwerkt worden tot kaas.

Als de kaas lang genoeg heeft gerijpt in de Terschellinger kaasfabriek, gaat deze naar vaste wal voor verdere rijping. Daarna kunnen ook fijnproevers door heel Nederland meegenieten van de smaak.

Vanaf 9 september kun je PolderPracht-kaas kopen bij Albert Heijn winkels in een straal van ongeveer 100 km rond Terschelling. In de online winkel van Albert Heijn is de kaas hopelijk snel door het hele land te bestellen. De kaas is opgenomen in het Streeckgenoten assortiment van Albert Heijn.

Steun de weidevogels en koop PolderPracht kaas

PolderPracht-kaas is te koop in Albert Heijn filialen in een straal van ongeveer 100 km rondom Terschelling. Per filiaal kan besloten worden om de kaas wel of niet te verkopen, dus ligt hij niet in de schappen, vraag er dan naar!

PolderPracht

In 2014 startte Vogelbescherming het project PolderPracht op Terschelling. Met als doel het bloemrijke leefgebied van weidevogels op het eiland voor de toekomst te behouden. Hiervoor is een bedrijfsvoering van de melkveehouderij nodig die rekening houdt met natuur en vogels. Dit betekent in de praktijk vaak een minder hoge productie en dus minder inkomsten voor de boer. Daarom krijgen de boeren nu een hogere melkprijs voor de liters waarvan PolderPracht-kaas wordt gemaakt.

Toekomst voor weidevogels

Om deze hogere melkprijs te blijven ontvangen moeten de boeren in 2023 zes duurzaamheidsdoelen hebben bereikt. Op 20 procent van hun land gaan ze na 15 juni maaien. Zo krijgen weidevogels de kans om hun kuikens groot te brengen. Ook moeten ze aan eisen gaan voldoen met betrekking tot CO2- en ammoniakuitstoot en stikstofgehalte in de bodem. En het voer wat de koeien krijgen moet komen van eigen land. Dit alles onder begeleiding van Friesland Campina en een natuurcoach van Vogelbescherming.

Gruttokuiken / Shutterstock Gruttokuiken / Shutterstock

Verhuizing kaasfabriek

Kaasmaker Jan Willem Zeilstra heeft zijn fabrieksdeuren geopend voor deze extra liters melk. De kaasfabriek wordt begin volgend jaar verhuisd naar West-Terschelling, met meer ruimte om te groeien.

PolderPracht kaas

De PolderPracht kaas is te koop in varianten mild, belegen en pikant en zit qua prijs in het luxe segment. Zeilstra: “De kaas is echt een onderscheidend product. Hij is gemaakt zonder smaak- geur en kleurstoffen en conserveermiddelen. De romige, diepe smaak is puur natuur.”

Gouden award

De PolderPracht-kaas is niet alleen goed voor weidevogels, hij is ook nog eens ontzettend lekker! Tijdens de International Cheese & Dairy Awards 2019, de belangrijkste kaaskeuring van het jaar, werd de kaas beloond met een gouden award.

Logo Nationale Postcode Loterij Logo Nationale Postcode Loterij

PolderPracht is een initiatief van Vogelbescherming Nederland.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Help de boerenlandvogels

Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.

Help mee en doneer

PolderPracht Terschelling

Vogelbescherming heeft zich met het project PolderPracht actief ingezet voor de weidevogels op Terschelling. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers hebben we een duurzaam verdienmodel neergezet met ruimte voor vogels.

Lees meer over PolderPracht