Navigatie overslaan
Alle berichten

Tureluur en grutto / Jelle de Jong

Koop kaas voor een toekomst mét weidevogels

Geplaatst op 11 september 2019

Alle FrieslandCampina-boeren op Terschelling hebben besloten hun melk op het eiland te laten verwerken tot PolderPracht-kaas. Hierdoor gaan zij meer land natuurvriendelijk beheren, zodat de toekomst van de weidevogels op het eiland er rooskleurig uitziet. Vogelbescherming juicht deze ontwikkeling van harte toe.
In het schap bij Albert Heijn

Een tank met vele liters melk maakt momenteel nog wekelijks de overtocht van Terschelling naar het vaste land. Maar daar komt verandering in. De melk zal de komende jaren in steeds grotere hoeveelheden op het eiland verwerkt worden tot kaas.

Als de kaas lang genoeg heeft gerijpt in de Terschellinger kaasfabriek, gaat deze naar vaste wal voor verdere rijping. Daarna kunnen ook fijnproevers door heel Nederland meegenieten van de smaak.

Vanaf 9 september kun je PolderPracht-kaas kopen bij Albert Heijn winkels in een straal van ongeveer 100 km rond Terschelling. In de online winkel van Albert Heijn is de kaas hopelijk snel door het hele land te bestellen. De kaas is opgenomen in het Streeckgenoten assortiment van Albert Heijn.

Steun de weidevogels en koop PolderPracht kaas

PolderPracht-kaas is te koop in Albert Heijn filialen in een straal van ongeveer 100 km rondom Terschelling. Per filiaal kan besloten worden om de kaas wel of niet te verkopen, dus ligt hij niet in de schappen, vraag er dan naar!

PolderPracht

In 2014 startte Vogelbescherming het project PolderPracht op Terschelling. Met als doel het bloemrijke leefgebied van weidevogels op het eiland voor de toekomst te behouden. Hiervoor is een bedrijfsvoering van de melkveehouderij nodig die rekening houdt met natuur en vogels. Dit betekent in de praktijk vaak een minder hoge productie en dus minder inkomsten voor de boer. Daarom krijgen de boeren nu een hogere melkprijs voor de liters waarvan PolderPracht-kaas wordt gemaakt.

Toekomst voor weidevogels

Om deze hogere melkprijs te blijven ontvangen moeten de boeren in 2023 zes duurzaamheidsdoelen hebben bereikt. Op 20 procent van hun land gaan ze na 15 juni maaien. Zo krijgen weidevogels de kans om hun kuikens groot te brengen. Ook moeten ze aan eisen gaan voldoen met betrekking tot CO2- en ammoniakuitstoot en stikstofgehalte in de bodem. En het voer wat de koeien krijgen moet komen van eigen land. Dit alles onder begeleiding van Friesland Campina en een natuurcoach van Vogelbescherming.

Verhuizing kaasfabriek

Kaasmaker Jan Willem Zeilstra heeft zijn fabrieksdeuren geopend voor deze extra liters melk. De kaasfabriek wordt begin volgend jaar verhuisd naar West-Terschelling, met meer ruimte om te groeien.

PolderPracht kaas

De PolderPracht kaas is te koop in varianten mild, belegen en pikant en zit qua prijs in het luxe segment. Zeilstra: “De kaas is echt een onderscheidend product. Hij is gemaakt zonder smaak- geur en kleurstoffen en conserveermiddelen. De romige, diepe smaak is puur natuur.”

Gouden award

De PolderPracht-kaas is niet alleen goed voor weidevogels, hij is ook nog eens ontzettend lekker! Tijdens de International Cheese & Dairy Awards 2019, de belangrijkste kaaskeuring van het jaar, werd de kaas beloond met een gouden award.

PolderPracht is een initiatief van Vogelbescherming Nederland.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Elke meter telt!

Vogelbescherming wil de natuur terugbrengen in het boerenland. Met meer bloemrijke weides en akkerranden waar boerenlandvogels zich thuis voelen. Samen met u geven we hen weer een plek in ons landschap. Elke vierkante meter telt! Helpt u mee?

Red 10 m2 Rijke Weide voor €5,-

PolderPracht Terschelling

Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers wil Vogelbescherming een vogelparadijs maken van dit unieke weidelandschap. Help mee.

Overzicht PolderPracht producten

Meer over

weidevogels polderpracht zuivel terschelling resultaat kaas

Deel dit bericht