Navigatie overslaan
Zeearend / Jelle de Jong Alle berichten
Zeearend / Jelle de Jong Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Lid van de Ledenraad: Jerker Spits

Geplaatst op 21 december 2021

Leden van Vogelbescherming kunnen zich tot 1 februari kandidaat stellen voor de Ledenraad. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming en waarom uw stem belangrijk is. Deze keer Jerker Spits.

Even voorstellen:

Naam: Jerker Spits

Leeftijd: 44

In de Ledenraad sinds: 2018

Beroep: Coördinerend beleidsmedewerker ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, schrijver

Waarom zet jij je in voor de bescherming van vogels?

Vanaf mijn twaalfde kijk ik naar vogels. Ik kan net zoals vele anderen ontzettend genieten van een rijke weide met grutto´s en kieviten, van de ganzen in onze delta of van een kuifmees in het bos. De natuur verrijkt ons leven en vogels zijn zo kwetsbaar. Wij moeten voor ze opkomen, dat kunnen ze niet zelf. Denk aan een oud schuurtje voor een steenuil in een polder. Als dat schuurtje verdwijnt, verdwijnt ook dat mooie uiltje.

Wat is jouw mooiste vogelervaring (en waarom)?

Een tijdje geleden ging ik ´s ochtends vroeg naar Friesland. Vlakbij het kleine plaatsje Kornwerd klom ik de dijk langs het IJsselmeer op. In een kale boom zaten op grote afstand twee zeearenden, en nog een derde, een jonge vogel, was aan de rand van het water een vis aan het eten. Elke keer als ik zo´n arend zie, ben ik onder de indruk. Die vogels broeden hier in Nederland in steeds grotere aantallen, dat is geweldig.

Minder leuke ervaringen zijn er ook. In mijn middelbare schooltijd woonde ik in het Westland. Op een half uurtje fietsen van mijn huis was een weiland met grutto´s. Daar staan nu loodsen voor distributie. Je zou nu een uur moeten fietsen naar het Delfland om in het voorjaar een grutto te zien.

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

Vogelbescherming is een mooie vereniging met deskundige medewerkers. Als lid van de Ledenraad hoor je meer over hun werk. Je begrijpt het politieke en maatschappelijke speelveld waarin Vogelbescherming voor de belangen van vogels opkomt, nog beter. Bovendien maak je kennis met andere leden, die zich ook inzetten voor Vogelbescherming.

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

Er zitten accountants in de ledenraad, leden van Vogelwerkgroepen uit het hele land, medewerkers van ministeries. Al die kennis helpt Vogelbescherming, zeker als de medewerkers in Zeist een plan moeten maken voor meerdere jaren. Dan is het goed als mensen die vogels een warm hart toedragen, met hun kennis op een paar punten meelezen. Dus als je denkt: dat zou iets voor mij zijn, stel je kandidaat!

Samen voor vogels en natuur

In 2022 ontstaan twaalf vacatures in de Ledenraad van Vogelbescherming, waarvan zes herkiesbaar voor een tweede termijn. De Ledenraad is het hoogste orgaan van onze vereniging en bepaalt mede het beleid. We zijn op zoek naar mensen die kennis en ervaring hebben op het gebied van financien, organisatie van verenigingen, marketing en communicatie, natuurbescherming en/of ornithologie. Iets voor u? U kunt zich tot 1 februari 2022 aanmelden als kandidaat als u minimaal één jaar lid bent.

 

Kijk op vogelbescherming.nl/ledenraad