Navigatie overslaan
Leica Noctivid Alle berichten

Leica presenteert nieuwe topkijker

Geplaatst op 28 september 2016

Soms krijg je een uitnodiging die je gewoon niet kunt afslaan. Leica-importeur Transcontinenta nodigde een select gezelschap uit om als eerste in de wereld kennis te maken met een nieuwe verrekijker van Leica Sport Optics, de Leica Noctivid. Dus reisden we af naar Wetzlar in Duitsland, ongeveer het Mekka voor optische producten, want ook Zeiss is hier gevestigd.

De Noctivid – eerste indruk en vooraf

De Noctivid is het nieuwste vlaggenschip van Leica Sport Optics. Hij ziet er robuust en degelijk uit en heeft een open brug constructie, net als de Swarovski EL en Zeiss SF kijkers, de belangrijkste tegenhangers in hetzelfde prijssegment, maar is wel iets korter dan beide kijkers.

Leica Sport Optics Product manager Nanette Roland geeft tijdens haar presentatie aan waar Leica naar streeft: optimale kleurneutraliteit, perfecte balans tussen lichttransmissie en contrast, tegengaan van strooilicht en compact- en betrouwbaarheid. En daar houden we van als vogelaars.

De naam van de nieuwe Leica Noctivid-verrekijker, verwijst naar de extreem lichtsterke Nocitilux-cameraobjectieven van het merk. De Noctivid is verkrijgbaar in een 8x42- en 10x42-variant en is zwart van kleur. De specs op papier zijn uitstekend en kunnen zich meten met de allerbeste verrekijkers op de markt.

Zoals we verwachten van Leica is de Noctivid extreem op duurzaamheid getest, zoals bij heel hoge en lage temperaturen, vallen en stoten en wind en waterbestendigheid.

De oculairen zijn extreem groot: alsof twee grote ogen je aankijken. Dat is bewust gedaan om voor brildragers een zo optimaal mogelijk beeld te krijgen, zonder die vervelende zwarte randen om het beeld.

Het veld in

Met de Noctivid om de nek maakten een korte veldwandeling in Wetzlar. Het was een zeer warme en zonnige dag, niet ideaal voor kritisch testwerk. Maar gelukkig liepen we een deel door oud loofbos met veel donker- en lichtverschillen.

Wat direct opvalt is het duurzame gevoel dat de kijker je meegeeft, alsof hij niet stuk te krijgen is. De balans is uitstekend. De rubberen mantel voelt ook prettig aan, mede door de lichte knik in de lengterichting, waardoor je meer grip hebt.

Scherpstellen gaat heerlijk: het lichte draaien van het scherpstelwiel, wat in beide richtingen praktisch even makkelijk gaat en je hebt maar weinig omwentelingen nodig om te stellen. De eye cups zijn uitdraaibaar in vier standen door stevige kliks voor een ideale oogafstand. Even wennen is dat je ze eerst helemaal moet uitdraaien en ze dan even een standje terug kan zetten.
De kleuren zijn prachtig en de scherpte-dieptewerking is groot. Het lijkt alsof je nog meer ‘in het beeld zit’ dan anders. Leica heeft ervoor gekozen om dit effect zo optimaal mogelijk te krijgen.

Contrastrijk en behoud van kleuren

Er is door Leica geen beeldvervlakkende lens (zgn. Field flatner) ingebouwd om randonscherpte verder te minimaliseren. Daardoor is er wel wat asferische aberratie (kromming) aan de beeldranden zichtbaar, maar niet storend. Je kijkt toch 99% in het centrum van je beeld.

Bij het kijken naar boombladeren tegen zonlicht in, valt op dat de contrasten erg hoog zijn en de kleuren goed behouden blijven. Ik kon hier geen kleurfouten ontdekken. Ook op donkere plekken zoals struiken en onder bomen blijft het beeld zeer mooi en contrastrijk, ook bijvoorbeeld bij invallend zonlicht tussen de bomen door.

Nanette Roland van Leica vertelt dat ook bij weinig licht de kleuren rood, groen en blauw goed doorgelaten worden over een breed gebied. Helaas zat een avondtest er niet in om dat zelf te kunnen ervaren.

Conclusies

Met de Noctivid heeft Leica duidelijk een stevige positie verworven in het absolute topsegment van de verrekijkers. En dat is mooi, want dat was even geleden. Of de Noctivid beter is dan zijn concurrenten in dezelfde prijsklasse, moet uiteindelijk iedereen voor zichzelf bepalen. Het is net als met goede wijn: persoonlijke smaak geeft dan de doorslag. Ik kan me in ieder geval goed voorstellen dat deze Leica een succes wordt en vele vogelliefhebbers blij maakt. En met Transcontinenta als importeur komt het met de service helemaal goed.

In onze winkel vanaf oktober 2016

Vanaf oktober 2016 kunt u zelf de Noctivid in onze winkel komen bekijken en testen. Uiteraard kunt u de kijker dan ook bij ons in de webshop bestellen.

Bij de aanschaf van een Noctivid krijgt u een olijfgroene slanke cordura-tas, die door middel van drukknopen ook halfopen gedragen kan worden.

Specificaties en prijzen Leica Noctivid

Specificatie

8 x 42

10 x 42

Objectief diameter 42 mm  42 mm
Vergrotingsfactor 8x 10x
Pupil uittrede 5,25 mm 4,2
Gewicht in gram. 860 860
Gezichtsveld op 1000 mtr. 135 mtr 112 mtr
Licht transmissie 92% 91%
Waterdicht tot  5 mtr  5 mtr
Behuizing  magnesium magnesiumr
Dioptrie correctie + / - 4 + / - 4
Afmetingen BxHxD  124 x 58 x 160 mm  124 x 58 x 160 mm
     

Kijkers voor kijkers

Bent u toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Uw oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

Lees meer

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

Optiek Vogelbescherming