Navigatie overslaan
Verrekijkers Alle berichten

Tien tips als je een verrekijker gaat aanschaffen

Geplaatst op 7 mei 2024

Vogels kijken wordt pas echt een feest met een goede verrekijker. Waar let je op als je een goede kijker wilt aanschaffen? Vogelbescherming Nederland heeft inmiddels jarenlange ervaring en helpt graag bij het maken van je keuze: Tien handige tips, van onze optiekspecialist Martin Hierck.
Meide de Bres Meide de Bres
  • Vraag vrienden naar hun ervaringen en leen een keer een goede kijker van iemand anders. Waar hebben zij naar gekeken bij hun aanschaf?
  • Kies bij voorkeur een model met een maximale vergroting van 8x of 10x. Die zijn voor bijna iedereen geschikt omdat ze makkelijker ‘stil’ gehouden kunnen worden. Kies bij twijfel voor een 8x vergroting, dat kijkt rustiger.
  • Een allround kijker heeft een hogere lichtopbrengst; modellen met een objectiefdiameter van 40mm of meer (bijvoorbeeld een 8x42) zijn ideaal om naar vogels en natuur te kijken, ook in donkerdere omstandigheden. Tegenwoordig zijn er ook veel compactere kijkers met bv 30mm objectieven. Het voordeel hiervan is dat ze kleiner en lichter in gewicht zijn. Ideaal voor op reis of in de stad!
  • Bij intensiever gebruik in diverse klimaten loont de aanschaf van een drukwaterdichte verrekijker met een speciale (stikstof)gasvulling. Dit voorkomt condensvorming  binnenin de kijker.
  • Behalve de beeldkwaliteit (helderheid, scherpte, natuurgetrouwe kleuren) zijn handligging en het bedieningsgemak ook erg belangrijk. Voelt de kijker voor jou comfortabel aan? Stelt hij gemakkelijk scherp? Zie je geen zwarte randen rond het beeld?
  • Vergelijk verschillende kijkers met elkaar door te observeren in mindere lichtomstandigheden of door op donkere plekken verschillen in details te ontdekken. In zonnig weer kijkt elke kijker bijna prima en zijn verschillen in kwaliteit wat lastiger te zien.
Verrekijker compilatie tips Verrekijker compilatie tips
  • Als je een bril draagt, zorg dan dat je kijker een instelbare oogafstand heeft. Betere verrekijkers hebben indraaibare oculairs, om de ideale oogafstand in te stellen.
  • Een goede fabrikant staat achter zijn producten en zal langer en betere garantie bieden. Een garantie van minimaal 5 jaar is gebruikelijk, maar 10 jaar komt ook vaak voor. Op de verrekijkers van het huismerk van Vogelbescherming is de garantie in de meeste gevallen zelfs 30 jaar. Bovendien is een goede verrekijker vaak te repareren en daarmee een duurzame keuze. Vraag ernaar in de winkel.
  • Schaf bij je aankoop gelijk een schoonmaaksetje aan. Daarmee kun je jouw nieuwe kijker goed onderhouden op een veilige manier.
  • Ga naar een goede verrekijker speciaalzaak waar je veel modellen kunt vergelijken. Bij voorkeur met een mooie buiten gelegenheid, goede (reparatie-) service en waar ze beschikken over reserve onderdelen. Neem daar rustig de tijd voordat je een definitieve keuze maakt. Een verrekijker wordt een jarenlange metgezel bij jouw natuurbelevenissen!

Veel plezier met kiezen en geniet van de vogels en de natuur!

De winkel van Vogelbescherming vind je aan de Boulevard 12 in Zeist.

Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 – 17.00 uur.
Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

Tijdens de Nationale Kijkerweek zijn we extra open: 13 t/m 17 mei van 09.30-17.00 uur. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei van 10.00-16.00 uur. Tijdens de Kijkerweek is alle optiek van ons huismerk Vogelbescherming Optiek extra voordelig. 

Cor van Dam / Jaap Hijmans Cor van Dam / Jaap Hijmans

Kijkers voor kijkers

Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Je oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

Lees meer

Winkelnieuws

Blijf op de hoogte van het winkelnieuws! Dan lees je over de leukste en mooiste dingen uit de winkel van Vogelbescherming. Zoals nieuwe producten, activiteiten, tips en mooie ervaringen van ons en/of onze bezoekers. Of een spetterende aanbieding!

Volg het winkelteam

Gerelateerde items