Navigatie overslaan
Verrekijkers Alle berichten

TIEN Tips als u een verrekijker gaat aanschaffen

Geplaatst op 12 april 2022

Vogels kijken wordt pas echt een feest met een goede verrekijker. Waar let u op als u een goede kijker wil aanschaffen? Vogelbescherming Nederland heeft inmiddels jarenlange ervaring en helpt graag bij het maken van uw keuze: Tien handige tips, van onze optiekspecialist Martin Hierck.
Meide de Bres Meide de Bres
  • Vraag vrienden naar hun ervaringen en leen een keer een goede kijker van iemand anders. Waar hebben zij naar gekeken bij hun aanschaf?
  • Kies bij voorkeur een model met een maximale vergroting van 8x of 10x. Die zijn voor bijna iedereen geschikt omdat ze makkelijker ‘stil’ gehouden kunnen worden. Kies bij twijfel voor een 8x vergroting, dat kijkt rustiger.
  • Een allround kijker heeft een hogere lichtopbrengst; modellen met een objectiefdiameter van 40mm of meer (bijvoorbeeld een 8x42) zijn ideaal om naar vogels en natuur te kijken, ook in donkerdere omstandigheden. Tegenwoordig zijn er ook veel compactere kijkers met bv 30mm objectieven. Het voordeel hiervan is dat ze kleiner en lichter in gewicht zijn. Ideaal voor op reis of in de stad!
  • Bij intensiever gebruik in diverse klimaten loont de aanschaf van een drukwaterdichte verrekijker met een speciale (stikstof)gasvulling. Dit voorkomt condensvorming  binnenin de kijker.
  • Behalve de beeldkwaliteit (helderheid, scherpte, natuurgetrouwe kleuren) zijn handligging en het bedieningsgemak ook erg belangrijk. Voelt de kijker voor u comfortabel aan? Stelt hij gemakkelijk scherp? Ziet u geen zwarte randen rond het beeld?
  • Vergelijk verschillende kijkers met elkaar door te observeren in mindere lichtomstandigheden of door op donkere plekken verschillen in details te ontdekken. In zonnig weer kijkt elke kijker bijna prima en zijn verschillen in kwaliteit wat lastiger te zien.
Verrekijker compilatie tips Verrekijker compilatie tips
  • Als u een bril draagt, zorg dan dat uw kijker een instelbare oogafstand heeft. Betere verrekijkers hebben indraaibare oculairs, om de ideale oogafstand in te stellen.
  • Een goede fabrikant staat achter zijn producten en zal langer en betere garantie bieden. Een garantie van minimaal 5 jaar is gebruikelijk, maar 10 jaar komt ook vaak voor. Op de verrekijkers van het huismerk van Vogelbescherming is de garantie in de meeste gevallen zelfs 30 jaar. Bovendien is een goede verrekijker vaak te repareren en daarmee een duurzame keuze. Vraag ernaar in de winkel.
  • Schaf bij uw aankoop gelijk een schoonmaaksetje aan. Daarmee kunt u uw nieuwe kijker goed onderhouden op een veilige manier.
  • Ga naar een goede verrekijker speciaalzaak waar u veel modellen kunt vergelijken. Bij voorkeur met een mooie buiten gelegenheid, goede (reparatie-) service en waar ze beschikken over reserve onderdelen. Neem daar rustig de tijd voordat u uw definitieve keuze maakt. Een verrekijker wordt een jarenlange metgezel bij uw natuurbelevenissen!

Veel plezier met kiezen en geniet van de vogels en de natuur!

Cor van Dam / Jaap Hijmans Cor van Dam / Jaap Hijmans

De winkel van Vogelbescherming vind je aan de Boulevard 12 in Zeist.

Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 – 17.00 uur.
Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

Kijkers voor kijkers

Bent u toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Uw oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

lees meer

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van
Vogelbescherming.

Bekijk onze optiek

Gerelateerde items