Navigatie overslaan
Vogels kijken / Chris van der Heijden Alle berichten
Vogels kijken / Chris van der Heijden Martin Hierck

Door Martin Hierck
Medewerker Vogelbescherming

11 onderhoudstips voor jouw verrekijker

Geplaatst op 1 maart 2024

Vogels kijken wordt een feest als je een goede verrekijker hebt. Een beetje kijker van goede kwaliteit kan een leven lang meegaan, en al helemaal als je er zuinig mee omspringt. We geven je graag 11 tips over het onderhouden van je verrekijker, zodat je langer kunt genieten van vogels en natuur!

TIP 1 - Grof vuil

Grof vuil en zand kun je het beste eerst voorzichtig weghalen met een zacht kwastje of blaaskwast. Zelf blazen kan natuurlijk ook. Een goede verrekijker is waterdicht. Controleer dit in de handleiding of bij de winkel waar je deze hebt gekocht, vaak aangeduid met ‘Waterproof’. Bij extreem veel vuil zoals zand, kun je de kijker afspoelen onder de kraan. Dep het overtollige water met een zachte doek er af en laat de kijker erna rustig drogen, maar niet op de verwarming.

Optiek -regenkap Optiek -regenkap

TIP 2 - Regenkap

Probeer altijd de regenkap op de verrekijker te houden als je 'm niet gebruikt en het niet regent, ter bescherming van stoten of vallen.

TIP 3 - Schoonmaakset

Neem altijd een schoonmaaksetje mee voor je verrekijker. Zo’n setje bevat in elk geval een (blaas-) kwastje, schoonmaakvloeistof en een lens- of brillendoekje van microvezel.

TIP 7 - Eye cups

Bij de meeste kijkers kunnen tegenwoordig de eye cups van de oculairen worden gedraaid. In dat geval is het reinigen van de oculair lenzen ook een stuk makkelijker. Informeer bij je winkel of de eye cups vervangen kunnen worden, dat is meestal gratis.

Brillendoekje Brillendoekje

TIP 8 -  Geen papier

Maak de lenzen schoon met een brillendoekje of microvezel lensdoekje; niet met papieren zakdoekjes, goedkope schoonmaakdoekjes of keukenpapier, want die schuren de beschermende coatings van het glas.

TIP 9 - Niet teveel vloeistof

Gebruik eventueel schoonmaakvloeistof (of brillenvloeistof), maar niet teveel. Spuit dit eerst op het doekje en maak dan de lenzen met het doekje pas schoon. Overtollige vloeistof kan ongewenst in kiertjes en randjes terecht komen, wat lastig weg te krijgen is en waar stof in gaat vastzitten.

Vogels kijken / Ron Steemers Vogels kijken / Ron Steemers

TIP 4 - Lenspen

Een speciale Lenspen kan helpen bij schoonmaken van (vette) vingerafdrukken op de lenzen. Deze bevat een zachte, afgeronde kant van koolstof waarmee je de lenzen kunt schoonmaken.  Let op: controleer de Lenspen eerst op aanwezige stof en gruis om krassen te voorkomen.

TIP 5 - Niet in de zon

Laat je kijker niet (te lang) in de zon liggen, bijvoorbeeld in de auto. De zon kan de kunststof behuizing (‘mantel’) aan de buitenkant beschadigen. Ook kan hierdoor de kijker krimpen en / of uitzetten, waardoor deze scheel kan worden.

TIP 6 - Draagriem

Oudere verrekijkers hebben vaak een smal, lederen draagriempje dat in de jaren is verweerd of versleten. Dat draagt niet zo prettig. Een goede comfortabele draagriem heb je al voor een paar tientjes en is simpel te vervangen. Jouw kijker voelt dan weer als herboren!

TIP 10 - Draagtas

Gebruik een goede draagtas / etui als je de kijker thuis laat. Dan blijft je kijker beschermd tegen vallen en stoten en bovendien droog. Bij een goede kijker wordt een draagtas gratis meegeleverd, maar je kunt deze ook altijd los aanschaffen.

TIP 11 - GRATIS Service check

Laat jouw verrekijker GRATIS eens grondig checken door het Service Team van Vogelbescherming in onze winkel. Veel kleine reparaties kunnen direct of binnen een paar dagen worden verholpen tegen geringe kosten. Tevens ontvang je een goed onderhoudsadvies. Mocht je kijker of telescoop niet direct reparabel zijn dan schakelen we onze reparateurs direct in.

Kijker reparatie en schoonmaken Kijker reparatie en schoonmaken

Wil je zien hoe je jouw kijker kunt onderhouden? Bekijk dan deze video!

Bonus tip!

Echt toe aan een nieuwe kijker? Je oude exemplaar kan een tweede leven krijgen in ontwikkelingslanden! Doneer daarom jouw gebruikte verrekijker aan Vogelbescherming. Meer weten?

Meer weten over verrekijkers?

Bekijk dan onze kijkertips of kom naar de winkel van Vogelbescherming.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen