Navigatie overslaan
Alle berichten

Kanjer van Goud voor PolderPracht-boer

Geplaatst op 29 oktober 2015

Weidevogelboer Egbert Zorgdrager, die op Terschelling laat zien hoe je een succesvolle melkveehouderij runt én tegelijkertijd een veilige plek voor weidevogels creëert, is uitgeroepen tot ‘Kanjer van Goud’ door de Postcode Loterij en Vogelbescherming Nederland. Hij ontvangt daarmee een cheque van €25.000,- om te investeren in zijn duurzame manier van werken. Zorgdrager werkt samen met Vogelbescherming Nederland in het project  PolderPracht om de Terschellinger Polder om te toveren in een vogelparadijs. De uitzending is zondag 1 november 2015 om 23.30 op RTL 4.

Kanjers van Goud is hét programma van de Postcode Loterij dat helemaal in het teken staat van goede doelen, elke zondagavond om 23.30 op RTL 4. Het is een platform voor de goede doelen om hun werk aan een breed publiek te laten zien en daarnaast laat de Postcode Loterij zien waar de bijdrage van de deelnemers naartoe gaat.

PolderPracht in het zonnetje

Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam bezoekt in de tweede aflevering (uitzending op zondag 1 november) het project PolderPracht van Vogelbescherming Nederland. Het doel van het project is om weidevogels te beschermen door van de Terschellinger Polder een waar vogelparadijs te maken. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers laat Vogelbescherming zien dat dit op een duurzame manier kan.

Terschellinger Polder

In de afgelopen twintig jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen in Nederland. Dat komt doordat er steeds vroeger en vaker gemaaid wordt en de graslanden steeds droger en kaler zijn geworden. De ruim duizend hectare grote Terschellinger Polder is door haar ligging in de Waddenzee en het open landschap één van de meest vogelrijke polders van Nederland. Daarom is Vogelbescherming gestart met het project PolderPracht dankzij de Postcode Loterij. De boeren van Terschelling zetten zich in om de leefomstandigheden van de weidevogels te verbeteren. Nicolette van Dam gaat kijken op Terschelling hoe de boeren, met name melkveehouder en ‘Kanjer van Goud’ Egbert Zorgdrager, dat precies doen.

Kanjer van Goud

De grote initiator van PolderPracht is Egbert Zorgdrager. Hij noemt zichzelf liever weidevogelboer dan melkveehouder. Egbert wacht met het maaien van zijn land totdat de weidevogels klaar zijn met broeden en de kuikens groot genoeg zijn om te vliegen.Iedere boer op Terschelling levert gelukkig een bijdrage aan een goede leefomgeving voor weidevogels, maar Egbert is onbetwist een inspirerend voorbeeld en geweldige impuls voor goed weidevogelbeheer. Op Terschelling en in heel Nederland.

Ontdekkingstocht in de Terschellinger Polder

In de half uur durende aflevering wordt de kijker meegenomen op ontdekkingstocht in de Terschellinger Polder. Op een ontroerende manier wordt in beeld gebracht waar weidevogelboeren Egbert Zorgdrager, Neeke van Zwol en Gerben Bakker hun motivatie vandaan halen. En waarom ze kiezen om te boeren op de manier die voor hen goed voelt.

In de aflevering ontvangt Egbert Zorgdrager van Nicolette een Gouden Wimpel én een cheque van  €25.000,- waarmee hij zijn duurzame manier van boeren voort kan zetten. Egbert zal het bedrag dat hij heeft ontvangen investeren in maatregelen die worden ondersteund vanuit PolderPracht.

Love weidevogels, eet kaas!

Steun de geweldige initiatieven van deze boeren en kijk snel op www.PolderPrachtTerschelling.nl waar je hun heerlijke producten kunt kopen. Rechtstreeks uit de Terschellinger weides waar bloemen bloeien, vogels vliegen en koeien vredig grazen!