Navigatie overslaan
Gruttokuiken / Buiten-Beeld - Astrid Kant Alle berichten

De avonturen van het gruttokuiken

Geplaatst op 11 maart 2016

Video in nieuw venster openen

Het Nederlandse boerenland: een thuis voor duizenden weidevogels, die er generatie na generatie komen broeden. Ook de grutto nestelt hier. Maar zijn onze weides voor hem nog altijd het beloofde land?

In deze korte animatiefilm wordt het verhaal van het Nederlandse boerenland verteld, vanuit het perspectief van een gruttokuiken. Stel je voor, je bent zeven centimeter groot en weegt 30 gram. In een jungle van dik eentonig grasland probeer je een weg te banen…

‘Land van melk en honing’ laat de consequenties zien van de intensieve melkindustrie voor onze weides én de weidevogels die hier broeden. Consequenties waar wij als mensen ons vaak niet bewust van zijn. Want onze Nationale Vogel heeft het al tijden heel moeilijk. Als het zo doorgaat, is de grutto binnenkort verdwenen uit ons landschap.

Toch kan het anders. Bijvoorbeeld op het eiland Terschelling, in de Waddenzee. Daar is Vogelbescherming Nederlands gestart met het initiatief PolderPracht. Samen met boeren, kaasmakers en ondernemers werken we aan een duurzaam alternatief. Met als doel om de Terschellinger Polder tot een waar vogelparadijs te maken. Een kleurrijk grasland vol kruiden, bloemen, bijen en koeien.

Bekijk hier de making-of van de animatiefilm!

Deze korte animatiefilm is gemaakt door creatief bureau Soon.

Meer informatie over rijke weides