Navigatie overslaan
Alle berichten

Documentaire Boerderij de Toekomst

Geplaatst op 9 maart 2016

Ruim zeventig belangstellenden kwamen afgelopen dinsdag 8 maart naar de informatieavond over PolderPracht en de daarop volgende première van de documentaire over drie Terschellinger weidevogelboeren. Boeren, buren, ondernemers, vogelbeschermers en nieuwsgierigen zagen de documentaire samen in De Gèskieker, de boerderij van Neeke van Zwol, één van de geportretteerde boeren.

Prachtige polder op Terschelling

De documentaire, genaamd Boerderij de Toekomst, toont voor welke keuzes een boer met liefde voor natuur en weidevogels komt te staan. De boeren laten allemaal zien hoe een gezonde bedrijfsvoering te combineren is met zorg voor de natuur. Op Terschelling is de polder nog prachtig. Vol grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten. De vogels profiteren van de bloemrijke weides en de goede zorgen van de boeren.

Trotse weidevogelboeren

Egbert Zorgdrager, Gerben Bakker en Neeke van Zwol vinden allemaal dat weidevogels erbij horen in de Terschellinger Polder. Neeke zegt in de documentaire dat als de vogels uit Afrika terugkeren, het voorjaar pas echt begonnen is. Egbert straalt van trots als hij vertelt over de enorme aantallen grutto’s, scholeksters maar vooral visdieven die op zijn land broeden.

Film in skybox

De zeventig aanwezigen werden in stijl – in de stal van Neeke tussen de koeien – ontvangen met een drankje en een hapje van kookstudio Flang in de Pan en Lokaal Terschelling. Alles bereid met de producten uit de Terschellinger Polder: vlees van de koeien van Neeke, schapenkaas van de familie Bakker en natuurlijk de smaakvolle Terschellinger kaas. Alle recepten zijn hier na te lezen. Na de introductie door Vogelbescherming over het hoe en waarom van het project PolderPracht werd de film vertoond op groot scherm in de skybox boven de stal. De documentaire was op dat moment ook op NPO2 te zien.

Docu op Uitzending gemist

Na afloop werd onder leiding van Kees de Pater van Vogelbescherming nog kort gediscussieerd over de film. Men was het er over eens dat het een goede documentaire is met prachtige natuurbeelden, en dat daarnaast goed naar voren komt dat het economisch duurzaam is om op deze manier een agrarisch bedrijf te runnen én rekening te houden met weidevogels.

De documentaire is terug te zien op Vroege Vogels TV.

Boerderij de Toekomst is gemaakt door VARA’s Vroege Vogels in opdracht van Vogelbescherming Nederland.