Navigatie overslaan
Dwerggans / Shutterstock Alle berichten
Dwerggans / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

Kandidaten gezocht voor de Ledenraad

Geplaatst op 20 januari 2021

Vanaf nu tot 1 februari 2021 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Johan Mooij wat hem motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.
Johan Mooij Johan Mooij

Johan Mooij

Leeftijd: 71

In de Ledenraad sinds: 2017

Beroep: Bioloog, sinds 2017 gepensioneerd

Waarom zet jij in voor de bescherming vogels?

"Ik kom uit een familie van vogelaars en werd al als kind meegenomen 'vogels kijken'. Als 6-jarige wilde ik al bioloog worden en kreeg met 8 jaar een gebruikte verrekijker, waarmee ik samen met een vriend 'het veld' in ging om vogels te kijken, nesten te zoeken. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd ik lid van Vogelbescherming en ben sinds meer dan 40 jaar watervogel-teller. Vogels laten me gewoon niet los!"

Mooiste vogelervaring?

"Ik heb meer dan 40 jaar onderzoek aan ganzen gedaan, in verschillende Europese wintergebieden, op de trek en in de arctische broedgebieden. Elke herfst verheug ik me weer als ik de eerst arctische gans hoor roepen.

Maar de mooiste ervaring was, een gans in het Siberische broedgebied te beringen en dezelfde vogel enige maanden later, duizenden kilometer verderop, in het wintergebied terug te zien. Een bijzonder gevoel!

Ik heb voornamelijk aan kolganzen en rietganzen gewerkt, daarnaast aan dwerg- en roodhalsganzen.  En heb als eerste West-Europeaan Kol-, Riet- en Dwergganzen in de Russische - toen nog Sovjetische - arctis geringd, zowel met pootringen als later ook met halsringen en met zenders."

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

"Ik ben mijn beroepsleven lang in verschillende posities in de natuurbescherming actief geweest. Nu ben ik met pensioen en wil mijn ervaring en kennis ook na mijn beroepsleven voor de bescherming van de natuur ter beschikking stellen. In de Ledenraad hoor ik wat tegenwoordig op het gebied van natuurbescherming zo loopt, met de mogelijkheid de professionals van Vogelbescherming te helpen, dat het eventueel nog beter loopt."

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

"Elke vereniging heeft betalende leden en actieve leden nodig. Betalende leden, omdat de vereniging zonder geld niets kan bewegen en actieve leden, omdat er onder de leden veel mensen zijn met ervaring en kennis, die de vereniging kan sterken. Onder de leden sluimert veel kennis en ervaring, die Vogelbescherming goed kan gebruiken en meer als de vereniging met al het geld van de betalende leden kan kopen. Daarom is het goed als leden, die het gevoel hebben dat ze Vogelbescherming met hun kennis en ervaring kunnen ondersteunen in de Ledenraad actief worden."

Samen voor vogels en natuur

Wilt u zich kandidaat stellen voor de Ledenraad?

… En bent u minimaal 1 jaar lid, dan kunt u zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Dat kan tot uiterlijk 1 februari 2021.

Meer informatie hier

Kijkers voor kijkers

Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Je oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.

Lees meer

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu