Navigatie overslaan
Ransuil / Birdphoto Alle berichten

Gezocht: kandidaten voor de Ledenraad

Geplaatst op 2 december 2019

Vanaf nu tot 1 februari 2020 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Peter Gille wat hem motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.
Peter Gille Peter Gille

Peter Gille

Leeftijd? 15-01-1954
In de Ledenraad sinds? 2013
Beroep? Gepensioneerd (was Manager van een juridische afdeling)

Waarom zet jij in voor de bescherming vogels?

“Ik kom regelmatig op Ameland, een vogeleiland bij uitstek. Wie daar de prachtige natuur en de rijkdom aan vogels ervaart, raakt doordrongen van de noodzaak om dit voor ons en voor latere generaties te behouden. Vogels geven kleur aan de natuur. Zonder vogels als de grutto, wulp en tureluur zou onze weide een stuk kaler zijn. Daarom zet ik mij in voor het behoud van onze vogels.” 

Mooiste vogelervaring?

“Op een late avond stond ik tijdens een wandeling oog in oog met een ransuil. Gezeten op een paaltje bleef hij mij strak aankijken. Pas na lange tijd (zo leek het tenminste) wiekte hij geruisloos de nacht in. De onverwachte ontmoeting, de grote starende ogen, het geruisloos wegvliegen... een heel bijzondere  ervaring.”  

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

 “De ledenraad is een zeer belangrijk orgaan van Vogelbescherming dat mede het beleid van de vereniging bepaalt. De ledenraad telt een aantal commissies, waaronder de commissie Communicatie. In deze commissie (waarin ik zitting heb) wordt in nauwe samenwerking met de deskundigen van Vogelbescherming invulling gegeven aan de communicatiestrategie van Vogelbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de wijze waarop nieuwe leden het beste kunnen worden geworven en naar de wijze waarop Vogelbescherming zijn functie als expertisecentrum het best kan uitdragen. Weer een andere commissie houdt zich bijvoorbeeld bezig met de organisatie van Vogelbescherming. Tussen de commissies en de medewerkers van Vogelbescherming vindt periodiek overleg plaats. Het is de bedoeling dat elk lid van de ledenraad zitting neemt in een commissie.”  

Vrijwilligers zijn hard nodig om alle werkzaamheden aan te kunnen! Niet alleen ‘in het veld’, maar ook in de Ledenraad.

Peter Gille, Ledenraadslid

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

“In de ledenraad van de Vogelbescherming passeert een veelheid van onderwerpen de revue.  Zoals de bescherming van de wadvogels en hun leefgebied, meerjarenplannen en de daarbij behorende begrotingen. In de ledenraad worden ook presentaties verzorgd door de medewerkers over bepaalde thema's. Dat maakt het extra interessant. De Vogelbescherming verzet met een kleine ploeg zeer gemotiveerde medewerkers bergen werk. Vrijwilligers zijn hard nodig om alle werkzaamheden aan te kunnen! Niet alleen ‘in het veld’, maar ook in de Ledenraad. En tot slot: bijeenkomsten met directeur en de medewerkers van de Vogelbescherming verlopen zonder uitzondering in een uitstekende sfeer.”

Medewerkers Vogelbescherming

Kandidaat stellen?

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht. Bent u enthousiast over Vogelbescherming en wilt u zich kandideren?

Tot 1 februari 2020 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen.

Meer weten?

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws