Navigatie overslaan
Alle berichten

Koperwiek / Koos Dansen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Gespikkelde wintervisite

Geplaatst op 8 januari 2018

In de winter kunt u een heleboel (deels) gespikkelde vogels in de tuin zien. Denk aan spreeuw, zanglijster, koperwiek en kramsvogel. Waarom vooral in de winter? En waarom hebben die vogels toch al die stippen?

Worden vogels niet sneller gepakt door een sperwer -of andere jager- als ze stippen hebben? Heel mooi natuurlijk, maar nogal opvallend. Nee hoor! Juist niet! Als u deze vogels op een losse afbeelding ziet, lijken de vlekken opvallend. Maar in hun natuurlijke omgeving zorgen de vlekken en andere kleurpatronen op hun lichaam er juist voor dat ze mínder opvallen.

Gecamoufleerd

Deze vogels leven namelijk allemaal in een omgeving met bomen, stuiken en gras. Door de (dode, afgevallen) bladeren en takken, lichtplekken en schaduwen ontstaan daar veel donkere en lichte patronen en als vogels die ook hebben, zijn ze veel moeilijker te zien dan wanneer ze egaal zwart of bruin zijn. Hun verenkleed heeft precies díe kleur waarmee ze het best gecamoufleerd zijn.

Deze koperwiek is goed gecamoufleerd tussen de takjes en herftstbladeren.

’s Zomers geen stippen

De spreeuw heeft alléén in de winter spikkels. Aan het eind van de winter zijn de veerpunten afgesleten en daarmee ook de witte stippen. In de zomer is hij dan ook bijna egaal zwart, met een paarsgroene glans en een gele snavel. Een bijzonder fenomeen, want veel vogels ruien nog eens aan het eind van de winter, ze trekken dan hun állermooiste pakje aan voor het komende broedseizoen.

Wintergasten

De koperwiek en kramsvogel hebben het hele jaar dezelfde kleur, maar we zien ze alleen in de winter, omdat ze hier in de zomer (bijna) niet zijn. Ze broeden in noordelijker delen van Europa en trekken onze kant op als het daar te guur wordt. In strenge winters zien we er veel, in milde winters minder. Daarom noemen we ze wintergasten.

Spreeuw in gestippeld winterkleed die het goed voor elkaar heeft op een kist appels, want daar zijn ze dol op.

Rottend fruit

Als het kouder wordt, krijgen de vogels het in de natuur het moeilijker en laten zich vaker zien. Ze zoeken dan de bewoonde wereld en de tuinen op, omdat ze daar makkelijker eten kunnen vinden en ook omdat het daar ietsje warmer is. Lijkt het u leuk, wat van die gespikkelde wintervisite? Zorg dan voor bessenstruiken in de tuin en leg wat (rottend) fruit neer, bijvoorbeeld een halve appel of peer.

Meer over

koperwiek spreeuw kramsvogel zanglijster fruit

Deel dit bericht