Navigatie overslaan
Buizerd / Birdphoto Alle berichten

Buizerd / Birdphoto Monica Wesseling

Door Monica Wesseling
Natuurjournalist

Er trekken rovers over…

Geplaatst op 23 oktober 2018

Eén buizerd zien is leuk, twee nog leuker, maar tientallen of zelfs tweehonderd is werkelijk een feest. Geluk dat je zomaar kan overkomen op trektelpost Hazewater Amersfoort.

Trektellers zijn wonderlijke mensen. Nauwelijks zichtbare stipjes hoog in de lucht weten zij als vink, kneu, pieper of putter te benoemen en te tellen. Nee, dan de roofvogels. Die zijn met wat oefening ook voor ‘normale’ mensen herkenbaar.

Oktober is de toptijd voor trekkende buizerds; vogels die in Scandinavië en de Baltische staten broeden en op weg zijn naar midden en Zuid-Europa. Ze passeren vaak in groepjes. Ook kiekendieven, wouwen, visarenden en wespendieven komen voorbij.

De buizerd is een compacte roofvogel, met brede, ronde vleugels. De staart is kort en breed. Volwassen vogels hebben een brede zwarte vleugel-achterrand en duidelijke zwarte eindband op de staart, in tegenstelling tot jonge vogels. Ze zijn talrijk, zeker rond het midden van oktober. Tientallen en zelfs honderden op één dag is mogelijk!

Buizerd / Elwin van der Kolk De buizerd is makkelijk te verwarren met de wespendief. Half september is de trek daarvan echter alweer voorbij.
Wespendief / Elwin van der Kolk De wespendief heeft een minder compact postuur dan de buizerd en is te herkennen aan twee of drie duidelijke banden in de staart.

Ook kiekendieven in de lucht. De bruine is goed herkenbaar aan zijn lange, slanke vleugels. Vrouwen zijn volledig bruin en dragen een witte kop. De grauwe is zeer slank met lange smalle vleugels en een lange staart.

Het Hazewater is echt een goede plek; trektellers melden geregeld rode wouwen. Met hun lange staart met diepe vork, lange vleugels met duidelijke vingers en overwegend roodbruine kleur zijn ze nauwelijks met andere rovers te verwarren. Net zomin als de visarenden; grote roofvogels met lange gehoekte vleugels.

Trektelpost Hazewater Amersfoort

Roofvogels zijn zwaar en moeten, om energie te sparen, gebruik maken van thermiek. Thermiek bepaalt de dagindeling. Tussen 10.00 en 14.00 uur is de beste tijd. De vroege ochtenduren brengen zangvogels. Duizenden, soms tienduizenden in dichte vluchten. Niet zelden zijn ze moeilijk aan postuur of kleur te herkennen, dus let vooral op het geluid.
Maar geniet vooral. Van kleine en grote. Van doorzetters, bezig met hun jaarlijkse lange, mysterieuze reis.

Hoe er te komen

Op www.waarneming.nl is Hazewater Amersfoort te vinden.

Vanuit richting Zwolle: A28, afslag 6. Meteen onder snelweg door RA, Dode Weg. Vanaf Utrecht meteen RA. Na 500 meter vlak voor fietsbrug links parkeerplaats. Vanaf parkeerplaats bij slagboom rechts fietspad op. De hei op. Na 300 meter drie dennen met bankje. Daar RA, eerste LA.

Vanuit Utrecht A5, afslag 5. Richting Maarn. De Treekhoeve (= Waterlooweg) aanhouden. Einde weg parkeerplaats. Langs wit hek, fietspad volgen. Tweede zandweg RA. Links van je plas. Daar A, hei op. Je loopt ‘tegen telpost aan’.

Met openbaar vervoer: bus 19 vanaf Amersfoort. Uitstappen halte begraafplaats Rusthof. Vanaf daar 25 minuten lopen.

Optiek-specialist

Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming! Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.

bekijk onze optiek

De 101 mooiste vogelkijkgebieden

Wie er graag op uittrekt, vindt in deze gids de mooiste gebieden met een grote kans om vogels te spotten. Met kaartjes, fiets- en wandelroutes en beschrijvingen van vogels die onderweg te zien zijn. 
Kom langs in onze winkel

of kijk in onze webshop

Meer over

herfst vogelskijken trekvogels buizerd kijktip

Deel dit bericht