Navigatie overslaan
Grutto / Martin Hierck Alle berichten

Draag een boer aan voor de Gouden Grutto 2023!

Geplaatst op 16 maart 2023

Vogelbescherming Nederland reikt jaarlijks de Gouden Grutto uit aan een agrariër die zich bovengemiddeld inzet voor de weidevogels op zijn of haar land. Gelukkig zijn er veel boeren die boerenlandvogels een plek willen bieden op hun bedrijf. Die willen we graag in het zonnetje zetten. Daarom vragen we jouw hulp om kandidaten voor te dragen voor deze mooie prijs.

Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Vogelbescherming Nederland werkt sámen met boeren aan een natuurlijk landschap waar ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten. We zetten ons in voor een ander soort landbouw, we ondersteunen een netwerk van boerenlandvogelboeren en we helpen de ontwikkeling van vogelvriendelijke (zuivel)producten.

Grutto / Nature in Stock

Peloton koplopers

In tijden waarin veel wordt gesproken over de transitie in het landelijk gebied vinden we het extra belangrijk om koplopers met een natuurvriendelijke bedrijfsvoering een podium te geven. Als blijk van waardering voor hun initiatief en inspanningen en om zichtbaarheid te geven aan het handelingsperspectief voor andere agrariërs en het brede publiek. Natuurlijk is er niet slechts één koploper, er is een peloton van boeren dat stappen zet in de richting van natuurinclusieve landbouw.

Draag een boer(in) voor!

De Gouden Grutto bestaat uit een bronzen wisseltrofee en een geldprijs van 5.000,- euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ontwikkelen. Ken jij in jouw omgeving een boer(in) die zich meer dan gemiddeld inzet voor de weidevogels op zijn of haar bedrijf? Draag hem of haar dan nu voor om kans te maken op de Gouden Grutto!

Dit kan door een vijftal vragen uit dit document te beantwoorden. Stuur de antwoorden uiterlijk 17 april 2023 naar bernard.dejong@vogelbescherming.nl en wessel.vanvliet@vogelbescherming.nl. Na de sluitingsdatum worden de inzendingen beoordeeld door een vijftal commissieleden. De uitreiking van de Gouden Grutto vindt halverwege mei plaats.

Uitreiking Goude Grutto Klaas de Lange / Fred van Diem Uitreiking Gouden Grutto aan Klaas de Lange in 2022 / Fred van Diem Uitreiking Goude Grutto Klaas de Lange / Fred van Diem

Eerdere winnaars

De Gouden Grutto werd in 2022 uitgereikt aan Klaas de Lange uit Nederland. Eerder wonnen onder meer Henk Pelleboer uit Mastenbroek, Wes Korrel uit Amstelland en Egbert Zorgdrager van Terschelling de onderscheiding. In het najaar wordt ook de Gouden Leeuwerik weer uitgereikt aan een akkervogelboer. In 2022 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt aan Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg uit Muntendam.

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer